Iconen met okselhaar

View this email in your browser

Het beste van Mister Motley in je postvak

Iconen met okselhaar: Body language in museum Catharijneconvent

 

Deze herfst is in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling Body Language te zien, een kunsthistorische verkenning van het middeleeuwse lichaam. Na de atletische, volmaakte lijven die de beeldcultuur van de oudheid voortbracht, sloeg de kunst in het tijdvak 1300-1500 een radicaal andere richting in: voor het eerst werden de lichamen van heilige iconen op een ‘expliciete, harige en smartelijke’ wijze in beeld gebracht.
 
De beeldcultuur van de middeleeuwen is er een van tegenstrijdigheden, stelt kunsthistoricus Wendelien van Welie. Aan de ene kant zijn er de ‘majestueuze kerken, sierlijke beeldhouwwerken, prachtige paneelschilderijen en verfijnde borduurwerken.’ Maar aan de andere kant wordt dit tijdvak van de West-Europese geschiedenis veelal als ‘ruw, vies, onbeschaafd en vulgair’ gezien. Met de Body Language tentoonstelling proberen Van Welie en haar collega’s deze twee tegenstellingen samen te brengen. Wat, vragen zij, betekende de vunzigheid van het menselijk lichaam voor de middeleeuwse geloofsbedrijving? 

 

Auteur: Nadia de Vries

lees hier het artikel

Er woont iemand in het moeras

Recevoir in 019, Gent

 

Droogte, overstromingen en hitte nemen toe. Bossen worden gekapt en moerassen drooggelegd. De klimaatafbraak is een dagelijkse realiteit waarvan de oorzaak gevonden kan worden in de manier waarop wij met de natuur omgaan, ons land toe-eigenen en ons verhouden tot alles wat daarop [removed];
Lietje Bauwens schrijft in haar essay over het [removed];Het moeras wordt vaak geromantiseerd als uitgestorven natuurfenomeen. In het licht van historische droogleggingpraktijken in Amerika, plaatst Lietje Bauwens hier kritische vraagtekens bij. Ze grijpt daarentegen (de metafoor van) het moeras aan voor een kritische blik op onderdrukkingsmechanismen in steden als Brussel en Amsterdam, die tenslotte gebouwd zijn op moeras. Aan de hand van verschillende artistieke projecten over het moeras, analyseert Lietje hoe drassige bodemgronden nog altijd doorleven in onze sociale realiteit.

Diving through the settler colonial fill, we have started to retrieve the good lands that still flow. Relearning to see and story our relational dynamisms with land and water, is making way for decolonizing projects in land currently named urban and ceded.
 

Auteur: Lietje Bauwens

lees hier het artikel

‘Vaar niet alleen op de Europese esthetiek’ – Een interview met Darwin Winklaar

Foto: Lonneke van der Palen

 

Het afstudeerwerk van Darwin Winklaar ontging niemand tijdens de tentoonstelling van de Gerrit Rietveld Academie 2020. Tussen zes zorgvuldig geplaatste altaren en stoffen poppen, poetste de performancekunstenaar in een wit gewaad de vloer terwijl hij spreuken in Papiamento uitsprak. Zijn werk heeft een grote binding met zijn leven vóór de Rietveld, toen hij nog op Aruba woonde. Al leek daar in het begin van zijn tijd op de academie weinig ruimte voor.

 
Darwin Winklaar: “Ik vertelde mijn leraren dat ik mijn culturele erfenis niet langer kon negeren, dat ik daarover werk wilde maken. Ik zei dat ik terug moest naar [removed]#8221;

 

Auteur: Alma Mathijsen

lees hier het artikel

Kunst is Lang met Shertise Solano

Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst is bescheiden. Daarom maakt mister Motley samen met presentator Luuk Heezen sinds november 2015 het radioprogramma Kunst is Lang: een gesprek waarin een hedendaagse kunstenaar drie kwartier de tijd krijgt om te praten over zijn of haar kunst, het kunstenaarschap, en het wereldbeeld dat daarachter zit. Maandag 28 oktober was Shertise Solano te gast.

Luister hier de aflevering
REMOVED mcnFollowBlock

REMOVED mcnFollowContentItemContainer

REMOVED mcnFollowContentItemContainer

Copyright © 2020 Stichting Mister motley, All rights reserved. 
U ontvangt deze e-mail omdat u zich geregistreerd heeft en/of omdat u geabonneerd bent op onze nieuwsbrief. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven 

Our mailing address is: 
Stichting Mister motley
Wg-Plein, Helmersbuurt, Amsterdam, Nederland
Amsterdam, NH  1054
Netherlands

Leave a Reply