Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking

‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

SunflowerSiegeEngine
Sky Hopinka

Beste vrienden,

Graag nodigen we jullie uit om deel te nemen aan het groepsproject Our Mountains are Our People: Instructions for Placemaking, dat van start gaat op zaterdag 5 oktober tussen 15:00 en 19:00 uur. De titel is ontleend aan de woorden van Amilcar Cabral (een vooraanstaand revolutionair, nationaal leider en intellectueel uit Guinee-Bissau en Kaapverdië) over de betrokkenheid van het volk bij bevrijdingsbewegingen, waarin hij benadrukt dat de solidariteit, veerkracht en participatie van het volk de basis vormt voor dekolonisatie.

Hier kun je meer te weten komen over het uitgangspunt van het project. Collectieven die in en vanuit Palestina werken, hebben instructies samengesteld en verstuurd naar collega-kunstenaars in Jakarta die ze de komende maand langzaam interpreteren en realiseren tijdens de Jakarta Biënnale in Indonesië. In de Appel worden de instructies gedeeld in de tentoonstellingsruimte. Het project is een collectieve, procesmatige dynamische onderneming die afhankelijk is van de publieke activaties.

De deelnemende kunstenaars hebben poëtische en praktische instructies verstuurd: van Adel Al-Taweel’s memory mapping van Gaza, een plaats van voortdurende gedwongen uitwissing en vernieuwing, tot Essa Grayeb‘s visualisaties van verschuivende lijnen op een koloniale kaart, nodigen de kunstenaars ons uit om ons bezig te houden met verhalen die ons dwingen om ons begrip van territorium en land te heroverwegen. Dalia Taha toont een archief van brieven van politieke gevangenen en geeft instructies voor het lezen van dergelijke emancipatoire literatuur. Al-Wah’at collectief geeft instructies voor het verzorgen van de sabr cactus, een beladen plant in Palestina. Om Sleiman Farm, een collectief van boeren die landbouw als culturele en artistieke praktijk zien, delen met ons een deel van het lesprogramma van hun boerderij over hoe je een composttoilet bouwt, en Sakeb schrijft over hoe je over land nadenkt door middel van [removed] hebben een selectie van drie gedichten voor kinderen uit Dalia Taha’s nieuwe boek When you visit my City – een verzameling gedichten over Palestijnse steden – vertaald en opgenomen. Kinderen zijn zoals gewoonlijk welkom bij de Appel, ze krijgen een plek in de projectruimte om naar de verhalen te luisteren en tekeningen te maken tussen speciaal gemaakte meubels en kussens.

Onderdeel van het project is een vol programma van performances, workshops en screenings. Onder andere: nieuwe performances van Noor Abuarafeh, Isshaq Albarbary en Mohamed Abdelkarim over lopen en rouwen, het tekenen van nieuwe cartografieën, en helderziendheid in de woestijn als hoop temidden van verdriet en nederlaag. Noor Abed en Zeynep Kayan improviseren tijdens de openingsdag een performance over het cultiveren van hoop en een ruimte voor creatie tussen de ruïnes. Een deel van de performance zal tegelijkertijd worden uitgezonden op de Jakarta Biennale, en daar worden gespiegeld door middel van geluid.

Per week is er één video in de tentoonstellingsruimte te zien. Zo zien we in Sky Hopinka‘s Sunflower Siege Engine momenten van verzet, van documentatie van de bezetting van Alcatraz door de inheemse bevolking tot de drooglegging van Cahokia. In Suneil Sanzgiri‘s Two Refusals (Would We Recognize Ourselves Unbroken?) worden verhalen over de gezamenlijke strijd tegen het Portugese kolonialisme in India en Afrika met elkaar verweven, en de solidariteit tussen de twee continenten wordt benadrukt.

Ter afsluiting van het project zendt de de Appel COOP Study Group van Dutch Art Institute een 12 uur durend evenement uit waarin de residuen van hun collectieve studiereis worden uitgezonden. Daarnaast wordt er een workshop zine-maken gegeven op basis van de instructies in de tentoonstelling.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende openbare programma’s en links voor reserveringen en tickets!

 
 

Zaterdag 5 oktober, 15:00-19:00 uur: ‘to her, and with her’ door Noor Abed and Zeynep Kayan (opening performance)

Noor Abed Zeynep Kayan

Te midden van deze vreselijke tijden kwamen we op een natuurlijke manier in een voortdurende correspondentie terecht – over vriendschap, over wat er gedaan moet worden, over het cultiveren van hoop en ruimte voor creatie. Door middel van improvisatie weerspiegelt de voorstelling een ruimte in wording door een correspondentie van geluid en scènes. We houden het huidige moment vast in een stroom van ons onbewuste, over voortdurend verdriet, dood, vriendschap en manieren om samen te zijn en te handelen. De performance zal met tussenpozen te zien zijn tijdens de opening van de tentoonstelling.

Reservering (gratis)

 
 

Zondag 6 oktober, 15:00 tot 18:00 uur: Reading Vigil for Palestine (samenkomst)

Snapinsta app

We komen samen om te staken en na te denken over de dagelijkse daden van verzet die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden op het Damplein in Amsterdam, onder leiding van een groep culturele werkers, kunstenaars, curatoren, activisten en anderen. Tijdens deze bijeenkomst worden onder andere de brieven van politieke gevangenen voorgelezen door de Palestijnse dichteres en toneelschrijfster Dalia Taha, te zien en lezen in deze tentoonstelling. Dalia geeft instructies over hoe de brieven te benaderen, en biedt een poëtische instructie voor het proces van het schrijven, ontvangen en lezen van de brieven. Door het collectieve delen van en omgaan met deze brieven – en door het vormen van een geïmproviseerde bibliotheek met de voorgelezen boeken in het centrum van Amsterdam – komt een essentiële vraag naar voren: Wat is het doel van lezen en hoe worden we lezers in deze wereld?

Kom voorafgaand aan de lezing langs bij de samenkomst op de Dam, tussen 12:30 en 13:30 uur. Reading Vigil for Palestine verzamelt zich dagelijks op de Dam om boeken over de Palestijnse geschiedenis en strijd voor te lezen totdat een permanent staakt-het-vuren is bereikt. Sinds november 2023 eist het de openbare ruimte op voor politieke educatie terwijl het een zelfgeorganiseerd audio-archief van de lezingen en een verspreide collectieve bibliotheek opbouwt. De lezingen gaan door in solidariteit met de Palestijnse strijd, het verzet tegen genocide, koloniaal kolonialisme en bezetting. Doe mee aan de wake op het plein of neem contact op via

Reservering (gratis)

 
 

Donderdag 17 oktober, 19:30 uur: Amussu van Nadir Bouhmouch (filmvertoning)

Image

Imider, Zuidoost-Marokko. Een roofzuchtige zilvermijn heeft decennialang water overgeheveld uit de plaatselijke watervoerende lagen, waardoor de amandelboomgaarden van een Amazigh-gemeenschap zijn uitgedroogd. Uit angst dat hun fragiele oase zou verdwijnen en hun levensonderhoud zou worden vernietigd, kwamen de dorpelingen in 2011 vreedzaam in opstand en sloten een belangrijke waterleiding die naar de mijn liep. Acht jaar later verzetten ze zich nog steeds in een protestkamp dat nu is omgevormd tot een klein dorp op zonne-energie. De grootste zilvermijn van Afrika, gesteund door samenzwerende inlichtingendiensten en agressief beschermd door de politie, is echter geen gemakkelijke tegenstander. Tientallen mensen zijn gearresteerd omdat ze deelnamen aan wat de dorpelingen “Amussu xf Ubrid n ’96” (Beweging op Weg ’96) hebben genoemd. Desondanks blijven de veerkrachtige dorpelingen zich verzetten met de weinige middelen die ze hebben – liederen, wekelijkse bijeenkomsten, een simpele camera, een filmfestival en eindeloos vernuft.

Tickets

 
 

Woensdag 23 oktober, 30 oktober en 6 november, 14:00-16:00: Palestinian Cities (familie-workshop)

Screenshot at

We organiseren drie workshops voor kinderen en hun ouders rond drie gedichten uit de onlangs gepubliceerde kinderpoëziebundel Palestinian Cities van Dalia Taha. Door middel van levendige en lyrische verzen en fantasierijke kinderillustraties brengt Taha de Palestijnse steden tot leven. De geselecteerde gedichten zijn ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Engels en Nederlands vertaald en zullen als audioverhalen beschikbaar zijn in de tentoonstellingsruimte, om kinderen en hun ouders bij de tentoonstelling te betrekken. Luisteraars worden uitgenodigd om de gedichten te interpreteren door tekeningen te maken van de steden zoals verteld in de verzen. Het boek zelf is beschikbaar in het Arabisch.

Reservering (gratis)

 
 

Vrijdag 25 oktober, 19:30 uur: ‘An orange tree, an olive tree and a paintings that knows no borders’ door Noor Abuarafeh (lecture-performance)

Screenshot at

Deze lecture-performance nodigt het publiek uit voor een persoonlijke en politieke reis door het gefragmenteerde landschap van de Westelijke Jordaanoever. De verteller vertelt over hun terugkeer naar huis na een langdurige afwezigheid, geconfronteerd met de grimmige realiteit van een land onder bezetting. Geleid door intieme wandelingen door de Westelijke Jordaanoever, verweven ze ontmoetingen met medewandelaars, zoals Mohamed, die elk dorp documenteert door middel van zijn schetsen, waardoor een verdwijnend landschap behouden blijft. Deze schetsen echoën het werk van de vader van de verteller, een schilder wiens kunst ook dient als een getuigenis van de Palestijnse dorpen voordat ze werden vernietigd. Langzaam wordt het publiek door de verteller uitgenodigd om collectief een verloren landschap terug te winnen tegenover koloniaal koloniaal geweld.

Tickets

 
 

Zaterdag 2 november, 19:30 uur: ‘Blue Gaze at The Future, Episode #2’ door Mohamed Abdelkarim (audiovisuele performance)

Mohamed Abdelkarim

Blue Gaze at the Future is een serie audiovisuele performances waarin tekst, radiodrama en beeld worden gecombineerd. Het bevraagt het theaterpodium als een landschap dat de gebroken realiteit kan herordenen en een andere wereld kan voorstellen. De voorstelling volgt de legende van Zarqāʾ al-Yamāma, bekend om haar helderziendheid, en volgt haar verschijningen in de literatuur na 1948. Het onderzoekt toekomstige hoop te midden van verdriet en nederlaag. In deze tweede aflevering staat de woestijn centraal – zowel als fysiek en metaforisch landschap – en wordt er nagedacht over hoe de woestijn scenografisch geënsceneerd kan worden.

Tickets

 
 

Vrijdag 8 november, 19:30 uur: ​Nifayatīyāt door Isshaq Albarbary (performance)

R0003116

De performance van Isshaq Albarbary nodigt het publiek uit om na te denken over de arbeid van het samenstellen van betekenis in een wereld die mensen en objecten tot wegwerpartikelen maakt. Deze live performance verbeeldt een onsamenhangende UNRWA vuilniswagen, bekend maar over het hoofd gezien in Palestijnse vluchtelingenkampen. Terwijl de functie ervan is om afval op te ruimen, draagt hij hier gefragmenteerde geschiedenissen en tot zwijgen gebrachte kennis met zich mee. De kunstenaar, als een buitenaards figuur, zet de kar in elkaar uit verspreide onderdelen. Met ambient soundscapes, poëtische gesproken woorden en doelbewuste bewegingen legt de performance verborgen verhalen bloot en confronteert ze systemen die identiteiten reduceren tot bureaucratische codes. De kar wordt zowel een praktisch als symbolisch vat voor arbeid, subjectiviteit en vertaling.

Tickets

 
 

Zondag 10 november, 10:00 tot 22:00 uur: Assembling Land – Rehearsals towards Placemaking door de Appel COOP in DAI (publiek programma en uitzending)

IMG kopieren

Assembling Land: Rehearsals towards Placemaking is het coöperatieve studieprogramma van de Appel aan de Dutch Art Institute (DAI) Roaming Academy. Dit 12 uur durende evenement zendt de residuen van een collectieve studiereis uit. Tijdens deze reis wisselden de deelnemers van gedachten en leerden ze van elkaar, wat resulteerde in een reeks podcasts en een zelf gepubliceerd pamflet over thema’s als huisvesting, water, uit/instelling en land. Voortbouwend op het veldwerk van de COOP richt Assembling Land zich op Palestina om de voortdurende en actuele asymmetrieën van onze respectievelijke geografie te onderzoeken. Onderdeel van het evenement is een boekbind-workshop, waarbij we de pamfletten – zowel van de COOP als de brochure van deze tentoonstelling – met de hand worden genaaid. De aanvangstijd van de workshop wordt binnenkort aangekondigd.

 
 

Videoprogramma

Woensdag 16 t/m zondag 20 oktober, herhalend:
Sky Hopinka, Sunflower Siege Engine

Woensdag 23 t/m vrijdag 27 oktober, herhalend:
Mohamed Abdelkarim, Gazing… Unseeing

Woensdag 30 oktober t/m zondag 3 november, herhalend:
Essa Grayeb, Suspended Dawn

Woensdag 6 t/m zondag 10 november, herhalend:
Suneil Sanzgiri, Two Refusals (Would We Recognize Ourselves Unbroken?)

Zaterdag 9 en zondag 10 november, herhalend:
Noor Abuarafeh, Am I The Ageless Object At The Museum

 
 

Tot snel in de Appel

We zijn open tussen woensdagen en zondagen, van 14:00 tot 20:00 uur.
Plan hier je bezoek!
 
 

Verzorgd door MailingLijst