Cas-co NIEUWS: oktober ’24

Cas-co NIEUWS: oktober

OKTOBER

Twee weken geleden openden we Denys Shantar’s ‘God Save the Queers, een presentatie die verschillende werken en motieven uit de levens van heiligen samenbrengt tot een hoogstpersoonlijke hagiografie. Op een nieuw monumentaal wandtapijt zien we de verstrengelde lichamen van de Zwitserse Sint-Gall en de Oekraïnse Sint-Ioan De Rus, een collage die reflecteert op het opgroeien als queer persoon in een extreem religieuze diasporische context. Denys’ werk verbeeldt belangrijke thema’s die tijdens het bezoek van de paus aan Leuven, vandaag, opnieuw te weinig aangeraakt zullen worden. Woon je in Leuven en hecht je belang aan een veilige, diverse, vrije gemeenschap? Hang een regenboogaffiche (verkrijgbaar bij het UniQue Regenbooghuis) tegen je raam. ‘God’ Save the Queers’ is nog tot 9 oktober te bezoeken op afspraak (mail naar

ACTIVITEITEN

Talks & Studio Visits

Op donderdag 3 oktober ontvangen we psycholoog, schrijver en onafhankelijk curator Sorana Munsya voor een lunch talk om 12u00, gevolgd door gemeenschappelijke lunch.  Munsya is geïnteresseerd in begrippen als vluchtigheid, ondoorzichtigheid en genezing, en hoe deze zich verhouden tot zwartheid in het Westen en meer in het bijzonder in Europa. Ze is redactielid bij GLEAN en lid van het Belgische curatorencollectief Celador. Ze werkte met kunstenaars als Leonard Pongo en Pascale Marthine Tayou & met organisaties als Bozar, Extra City, Kanal-Centre Pompidou, Biënnale d’art contemporain de Lubumbashi en NGO SOS Villages d’enfants.

Masterclasses

Op woensdag 9 oktober trappen we af met een nieuwe reeks masterclasses over visualisatie en storytelling voor en door kunstenaars. Met ‘BÁRBARA’ reiken Sadrie Alves & Désirée0100 tools aan om verschillende vertelstrategieën op een cross-disciplinaire manier met elkaar te verbinden, te dekoloniseren en te collectiviseren.

Sandrine Morgante geeft ons in het eerste deel van haar masterclass ‘Drawing is writing is drawing’ op 29 oktober een introductie op de geschiedenis, vorm en het gebruik van politieke (beeld)taal in stedelijke ruimtes en kranten, terwijl we in het tweede deel op 31 oktober aan de slag gaan met het verbeelden van onze eigen politieke interpretaties en protestslogans.

Onder de naam ‘[removed]#8217; faciliteert voormalig M-Resident Anna van der Ploeg experimentele visualisatiesessies om de relatie tussen beeld en verbeelding te onderzoeken, hoe visuele beelden worden gegenereerd en hoe culturele en andere factoren deze beïnvloeden. Ze landt in Off the Grid op 5 december.

Extra Muros

Angyvir Padilla‘s toonmoment ‘Casas Muertas’ in M Leuven vormt het sluitstuk van haar vijf maanden durende residentie. Angyvir’s persoonlijk fotoarchief met beelden uit Venezuela vormt de basis voor een nieuwe reeks werken, waarin ze herinneringen aan thuis vertaalt naar sculpturale installaties en performance. Gefascineerd door het concept van ‘ontworteling’, onderzoekt Padilla de symbolische en rituele betekenis van bloemen en planten in huiselijke omgevingen in verschillende culturele contexten. Daarbij legt ze verbanden tussen de Venezolaanse huizen en tuinen uit haar herinneringen – in het bijzonder die van haar grootmoeder – en deze in België.

RESIDENTEN

Maak kennis met onze nieuwe residenten!

Vorige maand trok Sarah Lauwers in in de studio van Jonas Beerts, waarmee ze occasioneel een duo vormt. Haar praktijk bestrijkt verschillende media – van single screen film over (interactieve) video-installaties tot video performances, tekst en tekeningen. Het werk raakt aan thema’s als betekenisgeving, verwondering en kwetsbaarheid.

In oktober start Ívar Glói Gunnarsson Breiðfjörð als de nieuwe artist-in-residence bij Off the Grid. Hij richt zich in zijn recen­te werk op de hyper­ver­bon­den wereld van mas­sa­le auto­ma­ti­se­ring, de stan­daar­di­sa­tie van onze omge­ving en zoek­tocht naar authen­ti­ci­teit die daar­uit volgt. Technologie zou ons leven ver­een­vou­di­gen, maar heeft eer­der het tegen­over­ge­stel­de bereikt.

HIGHLIGHTS

Onder deze rubriek highlighten we de activiteiten van onze residenten, vast en tijdelijk, oud en nieuw. Dit weekend kan je ons vervoegen tijdens ‘Estafette for Palestine’ of tijdens de opening van ‘Heavy Air’ in Netwerk Aalst, een duo-presentatie met Tom Hallet en Antonia Brown. 

Op 10 oktober opent ‘Hosting’ in de Centrale, met verschillende kunstenaars uit onze rangen. In Whitehouse Gallery kan je nog tot en mét die dag gaan kijken naar de solo van Hilde Overbergh, terwijl de week erna een presentatie met maar liefst twee M-residenten, Lola Daels en Anna van der Ploeg, opent. 

Alle wegen leiden naar Ronse? Je kan er nog tot de 13de terecht voor ‘Facing Fabrics‘, waar zowel onze huidige OTG-resident Denys Shantar als ex-resident Lisa Ijeoma werk tonen. Vanaf 11 oktober loopt er ook de groepstentoonstelling ‘TORTILLA FLAT’ in M12 waar verschillende community members zoals Lieselotte Vloeberghs als Simon Masschelein deelnemen.

Voor de liefhebbers van design opent op 16 oktober ‘Untold Stories‘ in het Design Museum, het resultaat van een onderzoekstraject waar [removed] Nina Serulus actief aan bijdroeg. Nathan Vrebos toont in de groepstentoonstelling ‘MIMESIS‘ in 4n20, die opent in diezelfde week, zijn nieuwe ‘column chair’.

Last but not least: voormalig resident Siemen Van Gaubergen won vorige week de eerste prijs van Artcontest met ‘Unplanned Parrothood’ en Lieselotte Vloeberghs verblijft voor een maand aan Mouhit Space in Tunis, met de ondersteuning van EU Moves.

Ateliers, residenties & omkadering voor kunstenaars

Vaartstraat 94
3000 Leuven