Uitnodiging:

‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

De Appel is verheugd je uit te nodigen voor Basma al-Sharifs eerste solotentoonstelling in Nederland aan te kondigen. Het werk van Basma doorkruist vele thema’s die verband houden met de huidige focus van de Appel: haar werk in video en film roept vragen op over (de representatie van) land, ballingschap en verbondenheid.
 
 
CAPITALSTILL

Basma’s werk vervaagt de grenzen tussen het persoonlijke en het politieke: ze gebruikt huiselijke omgevingen om te laten zien hoe politieke en historische verhalen het privéleven binnendringen en beïnvloeden. De manier van het ensceneren van de interieurs zorgt voor vertwijfeling over de persoonlijkheid van onze privé-omgevingen, en toont deze als vergankelijk. In haar werken wordt ‘’plaats’ gepresenteerd als de locatie van de films. Ze zijn doordrongen van een geschiedenis die ze probeert over te brengen door middel van montage en tekst; als kijker voel je een wantrouwen tegenover beelden van landschappen als een geërfd gegeven, en doordrongen van ideologie. Zoals de academicus Laura Marks schrijft over het werk van de kunstenaar: “De video (We Began by Measuring Distance) suggereert dat het een vergissing is om je te wenden tot beelden om je te troosten. Noch scherpe, fetisjistische beelden van een nu onbereikbaar verleden, noch haptische beelden die de kijker dichtbij halen. Waarheid kan niet in beelden liggen. Bovendien moeten we sceptisch zijn over informatie, want die is niet neutraal, maar een uitdrukking van machtsverhoudingen: “het meten van een appel blijkt een capitulatie”.”

Er worden drie installaties en een film gepresenteerd: Trompe l’œil (2016) bestaat uit een mise-en-scène, archieffoto’s en een video, die de vraag stellen wie het recht heeft om beelden te maken en te reproduceren; A Philistine (2019-2023), een werk rond een fictief verhaal geschreven door al-Sharif, volgt een treinreis terug in de tijd door de geschiedenis. Het verhaal maakt geografische grenzen ongedaan en zet aan tot nieuwe mogelijkheden voor Palestijnse toekomsten en verlangens; CAPITAL (2023), een korte film en fotoserie, onderzoekt op satirische wijze hoe stedelijke ontwikkeling en censuur met elkaar verweven zijn en een opmars van het fascisme in Egypte veroorzaken. Basma’s film Ouroboros (2017) wordt aan het einde van elke tentoonstellingsdag vertoond. Ouroboros is een langspeelfilm die opent met een eindeloze cyclus van vernietiging en wederopbouw in Gaza. De film, die afwisselt tussen een griezelige panoptische blik en weelderige 16mm-beelden, reist door 5 verschillende landschappen als een eerbetoon aan het belegerde gebied om voorbij de hopeloosheid een nieuwe hoop te bieden. Chinook, een inheemse taal die in de film gesproken wordt door kunstenaar-filmmaker Sky Hopinka, laat de twee volken en hun strijd voor bevrijding op subtiele en poëtische wijze in elkaar overlopen.

Als onderdeel van de opening zal al-Sharif het onderzoek van haar nieuwe werk, Morning Circle, delen door middel van een symposium en een workshop waarin kritisch wordt gekeken naar de manieren waarop de Westerse culturele hegemonie immigranten niet ziet als integraal onderdeel van hun bevolking, door een van de meest kwetsbare ruimtes, de kleuterschool, als voorbeeld te nemen als een ruimte van potentiële hervorming.

 
 

Openingsevenement, symposium en workshop

OUROBOROS

Donderdag 27 juni, 16:00-21:00 uur: Openingsevenement
Kinderen zijn welkom. Graag reserveren via deze link.

Vrijdag 28 juni, 16:00-18:00 uur: Morning Circle symposium
Tijdens het symposium zal Basma al-Sharif haar eerdere werk presenteren, evenals haar onderzoek naar het nieuwe werk Morning Circle en hoe ze van plan is dit te ontwikkelen als film en langetermijnproject. Nadine Blankvoort zal haar onderzoek presenteren over integratiebeleid in Nederland en hoe de alledaagse praktijk van migrantenfamilies wordt gerepresenteerd, geproblematiseerd en gecontroleerd binnen kennisproductiepraktijken in dit land. Daarna gaan ze met elkaar en het publiek in discussie.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 28 juni tussen 16:00 en 18:00 uur. Er is een beperkte capaciteit voor dit symposium. Je kunt een kaartje kopen via deze link.

Zaterdag 29 juni, 11:00-15:00 uur: Morning Circle workshop
Door middel van lezingen, persoonlijke getuigenissen en groepsdiscussies is de workshop gericht op het definiëren van het onwaarneembare verlies dat gepaard gaat met verplaatsing en immigratie. Op basis van al-Sharifs onderzoek Morning Circle zal de kunstenaar materiaal delen over verlatingsangst, het concept van transculturatie en integratie. De workshop zal uitmonden in een collectieve schrijfoefening waarin we een manifest-achtig document opstellen dat onze (“migranten”-)aanwezigheid herbevestigt en definieert hoe we ons een andere toekomst voor de komende generaties kunnen voorstellen.

De voertaal van de workshop is Engels, en de samenkomst duurt van 11:00 tot 15:00 uur met pauzes. Voor een lichte veganistische lunch en snacks wordt gezorgd. Kinderen zijn ook welkom. Er zijn snacks en een screening van een uur, samengesteld door de kunstenaar en geschikt voor alle leeftijden.

 
 

Oproep voor deelnemers aan de workshop

Geïnteresseerden voor de Morning Circle workshop worden uitgenodigd om een e-mail te schrijven met als titel ‘Morning Circle Workshop’ naar (Maria Nolla)

– Achtergrond: Ben je een immigrant/migrant/vluchteling/1e, 2e of 3e generatie? En eventuele aanvullende achtergrond die je hierover wilt delen.
– Hoe lang woon je al in Nederland (of waar je ook woont).
– Een zin waarom dit onderwerp je interesseert.

Extra opmerking
Hoewel de voorkeur zal worden gegeven aan deelnemers met een migrantenachtergrond en/of die ouders zijn van kinderen in het openbare schoolsysteem, zijn geïnteresseerden die niet aan deze beschrijving voldoen ook welkom.

 
 
De Appel bezoekersinformatie
Zie hier

Pers en vragen
Voor persaanvragen en andere vragen kunt u contact opnemen met Jan-Pieter ‘t Hart: janpieter[at]deappel[dot]nl
 
 

Verzorgd door MailingLijst