Beste allemaal,
We kijken enthousiast terug op wat we hebben geleerd van het Housewarming-programma van vorige week op de Appel’s nieuwe locatie; Ludovica Carbotta en Huib Haye van der Werf bespraken de nieuwe film Monowe van Ludovica Carbotta, ze spraken en speculeerden over hoe een stad met één burger eruit zou kunnen zien. Afgelopen vrijdag vertoonden we delen van de Collectief Eigendom webdocu en bespraken we woningcoops, gemeenschappelijke land trusts, en het verschuivende culturele paradigma richting de commons, met initiatiefnemer van het project Ivo Schmetz en leden en oprichters van verschillende coops: Natasha Hulst, Andrea Verdecchia en Marije Baalman. Afgelopen zaterdag namen we deel aan een collectieve performance en warming-up met Dimitris Chimonas, waar we manieren van collectieve ondersteuning leerden door middel van spellen, gevolgd door een vertoning van The Broken Pitcher, een intrigerende film over hoe het banksysteem in Cyprus en elders huisuitzettingen veroorzaakte. Na de vertoning faciliteerden Marina Christodoulidou en Natascha Sadr Haghighian een discussie over de huisvestingsonrechtvaardigheid in Nederland en spraken ze over het proces en de vragen die in de film naar voren kwamen, zoals de noodzaak om schulden kwijt te schelden.
Een aantal van deze projecten is online te bezoeken: Collectief Eigendom en The Broken Pitcher. Daarnaast verwelkomen we je graag voor onze laatste vier evenementen binnen dit programma.
Warm-up door Dimitris Chimonas voor de vertoning van The Broken Pitcher
De programma’s hebben een beperkte capaciteit. Je kunt reserveren voor onderstaande programma’s door te mailen naar
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mourning Sociality (in the honor of Professional Mourners around the world) by Raoni/Muzho Saleh Mourning Sociality is een ceremonie gefaciliteerd door choreografe Raoni/ Muzho Saleh, die socialisatie centraal stelt door middel van de collectieve praktijk van rouw. Het is een 4 uur durend participatief evenement dat het collectief samenkomen eert door middel van kreunen en rouwen als een uiting van liefde voor het verlies. In deze ruimte staat het verdriet centraal dat gepaard gaat met het geweld van de koloniale psyche en structuren. De bedoeling van deze bijeenkomst is om collectief te oefenen in het liefhebben van ons gebroken hart zonder iets te hoeven repareren. In deze ruimte worden jammerende en klagende ritmes aangemoedigd door andere trillende stemmen zodat we niet hoeven te lijden in eenzaamheid en gevoelloosheid.
Caer Ascendiendo (Fall Ascending), 2022 by Francisca Khamis Giacoman with performers Sancha Meca Castro and Nara Gonçalves Twee performers ontvouwen een object in antwoord op een reeks instructies. Binnen deze instructies ontvouwt zich een verhaal – het verhaal van de migratie van de familie van de kunstenaars van Palestina naar Chili, met de nadruk op de connectie met de textielindustrie, specifiek door de creatie van een parachute. De parachute werd gemaakt door de vader en broer van de kunstenaar en als pakket naar haar opgestuurd. De parachute blijft in de Appel tijdens het Housewarming programma.
Deze performance is onderdeel van Stressing Solidarity, een programma tussen Framer Framed, Kunsthal Gent, Amsterdam School of Cultural Analysis (UvA) en Disarming Design, om betekenisvolle betrokkenheid bij de Palestijnse strijd te bevorderen door middel van artistieke projecten en kritische infrastructuren. Meer informatie over de andere programma’s vind je hier.
Woensdag 20 maart: 13:00 – 13:30 Deuren open 13:30 – 17:30 Mourning Sociality, samenkomst door Raoni/Muzho Saleh 18:00 – 18:30 Caer Ascendiendo, performance door Francisca Khamis Giacoman |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
De lecture-performance gaat over taal als een confronterend middel. Het stelt taal aan de orde in relatie tot kwesties van privileges, hiërarchie en precariteit, en reflecteert op meertaligheid en de samenleving en instrumenten voor sociale onderhandeling. Still in my quotidian is een soort housewarming voor een vreemdeling in Amsterdam, een langverwachte. Terwijl Siwar hun verblijfsvergunning krijgt om hier nog twee jaar te blijven, vragen ze zich af wat het betekent om in Amsterdam te blijven, ruimte te vinden en hun taal ruimte te laten opeisen. Siwar ontmoette Alev, Betül en Hanieh op een scherm in 2023, als onderdeel van hun huidige deelname aan BAK’s Fellowship for Situated Practice. Kort daarna vormden ze een groep genaamd ‘Yaani’, geïnspireerd op het gemeenschappelijke woord in het Arabisch en Turks. Alev en Betül zullen samen met Siwar een performance geven over saamhorigheid, vervreemding en vertrouwdheid als onderdeel van hun voortdurende discussie over taal. De stem van Hanieh zal hen begeleiden door een afstandelijke maar toch nabije nabijheid. [removed] De reis van Alev en Betül wordt ondersteund door BAK, Basis voor Actuele Kunst.
Donderdag 21 maart: 19:00- 19:30 Deuren open, dadels en iftar hapjes 19:30 – 20:15 Lecture-Performance Still in my Quotidian door Siwar Kraytem met Betül Aksu, Alev Ersan en Hanieh Fatouraee |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
The Diver, 2004 Vertoning van Jumana Emil Abboud 6 min video, herhalend Deze video vertelt het verhaal van een duiker die anoniem (onbekend geslacht, naam en nationaliteit) en op een eindeloze zoektocht is om ‘Heart’ te vinden. De plaatsen die de duiker bezoekt zijn ook naamloos en worden alleen “aarde, zee, lucht en sneeuw” genoemd. Het zijn niet-opgeëiste gebieden waar de duiker doorheen gaat op diens zoektocht naar ‘Heart’. Door het duikpak te gebruiken als de ultieme sluier, vermomming of als afweermechanisme, is de wereld van de Duiker (net als diens identiteit) enigszins dubbelzinnig, onbekend en niet opgeëist.
Translating Ulysses, 2023 regie Aylin Kuryel en Fırat Yücel, 71 min, Nederlands en Turks met Engelse ondertiteling Kawa Nemir is als een wandelend woordenboek van de Koerdische taal. Telkens als hij een nieuw woord of een idioom hoort, noteert hij het, om het niet meer te vergeten. Hij beschouwt de Koerdische taal als zijn thuis en zwerft van de ene ballingschap naar de andere. Maar hoe zet je dit collectieve geheugen op papier? Met zijn enorme, oneindige reeks woorden, symbolen en antikoloniale weerklank wordt Ulysses van James Joyce een obsessie voor hem. Een vertaling die alle Koerdische woorden en uitdrukkingen zou bevatten die hij door de jaren heen had verzameld. Uitgeput door de politieke vervolgingen en het taalverbod ontvlucht hij Turkije en zoekt hij zijn toevlucht in het voormalige huis van Anne Frank in Amsterdam, dat nu dienstdoet als verblijf voor verbannen schrijvers. Zal het hem lukken de vertaling van Ulysses af te maken en te publiceren?
Vrijdag 22 maart: 10:00 – 16:00 The Diver Vertoning van Jumana Emil Abboud 6 min video (herhalend)
18:00 – 19:15 Translating Ulysses Filmvertoning van Aylin Kuryel en Fırat Yücel
19:30 – 20:30 Gesprek met Aylin Kuryel en Fırat Yücel |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A Collision with the Past, 2021 Audio Essay (Engels) door Alina Lupu Dit audio essay kwam tot stand op uitnodiging van de samenwerking tussen The Input Party en het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam (IISG). Tijdens het bezoek aan het IISG werd Alina gegrepen door foto’s van het kraakpand De Kalenderpanden. In opdracht van Ja Ja Ja Nee Nee Radio, als onderdeel van onze serie ‘Near Histories’ (samengesteld door Radna Rumping) begon zij aan een onderzoek dat meer dan een jaar zou duren. De Kalenderpanden zijn een voormalig kraakpand in Amsterdam-Oost. Het kraakpand was actief tussen 1996 en 2000 en werd na de ontruiming omgebouwd tot meerdere luxe lofts. Het essay maakt gebruik van archiefmateriaal dat de krakers uit die tijd beschikbaar stelden: een gedocumenteerde tijdlijn van zowel het kraken als de ontruiming. Het probeert ook aan te geven hoe de praktijk van het kraken is veranderd in de afgelopen decennia, sinds het kraakverbod van 2010, en laat zien hoe je twee decennia later nog steeds toegang kunt krijgen tot het Kalenderpandengebouw. Tijdens het samenstellen van het stuk, tussen november 2020 en november 2021, ervoer de kraakbeweging een opleving als huisvestingspraktijk in Amsterdam. De Kalenderpanden zijn gekoppeld aan het pas gekraakte Hotel Mokum, een pand aan de Spuistraat 59 en een aan de Ringdijk 8, beide gekraakt door de Anarcha Feminist Group Amsterdam.
Kraaienest Blijft, 2022 Film door Wouter Stroet, 5 min., Nederlands/Engels met Engelse ondertiteling Door middel van fotogrammetrische beelden verkent Kraaiennest Blijft de structuren van een schijnbaar verlaten Grand Café in de Nederlandse stad Groningen. Het stuk assembleert verbrijzelde interieurs van – op het eerste gezicht – ongebruikte ruimtes. Fragmenten van een gesprek met voormalige dakloze studenten onthullen dat het pand in werkelijkheid verre van leeg staat en laten zien dat er een alternatief bestaat.
Hotel Mokum, 2023 Film door Yannesh Meijman, 30 min., Nederlands met Engelse ondertiteling Hotel Mokum is een documentaire over een collectief dat op 16 oktober 2021 het verlaten Hotel Marnix in hartje Amsterdam kraakte. In zes weken tijd transformeerde het collectief het hotel in een thuis, een zelfverklaarde vrije ruimte en een oase in een stad die wordt gesmoord door hyper-gentrificatie. Op het hoogtepunt van zijn populariteit werd Hotel Mokum stopgezet onder het mom van brandveiligheid. Het verhaal van Hotel Mokum is geworteld in protest: tegen zowel de huisvestingscrisis en de kosten van levensonderhoud, als tegen de criminalisering van kraken in 2010 die leidde tot de ontruiming van meer dan 300 kraakpanden in Amsterdam alleen. De film combineert documentairebeelden, archiefmateriaal en gereconstrueerde scènes tot een complex en intiem portret van een hoopvol collectief en de stad die ze proberen terug te winnen.
Zaterdag 23 maart: 14:00- 18:00 A Collision with the Past, 2021 Audio Essay (herhalend) door Alina Lupu (Engels)
18:00 Vertoning van Kraaienest Blijft en Hotel Mokum (Nederlands en Engels)
18:45 – 19:45 Gesprek tussen Yannesh Meijman, Wouter Stroet en Alina Lupu (Engels) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|