In het licht van de huidige interesse van de Appel in hoe we samenwerken, zijn we verheugd om Dóra Maurer-SUMUS-We Are Together te presenteren, gecureerd door Eszter Szakács. De tentoonstelling toont archiefmateriaal en experimentele filmwerken van kunstenaar Dóra Maurer (1937 -) waarvan ze sommige onder de naam SUMUS uitbracht, met als doel het zelfgefinancierde/DIY- en samenwerkingsaspect van haar filmmaken aan te geven. De tentoonstelling opent haar deuren op 8 juli.
SUMUS (We Are Together) was een informele groep, een quasi-instelling, opgericht en geleid door kunstenaars Dóra Maurer en Tibor Gáyor tussen de jaren 1970 en 1980. SUMUS organiseerde, in Hongarije en internationaal, in samenwerking met kunstenaars, kunsthistorici en kunstinstellingen, tentoonstellingen, produceerde publicaties en films, en versterkte in het algemeen het avantgardistische, ondergrondse artistieke milieu dat beperkte mogelijkheden had om tentoon te stellen in Hongarije en dat schaarse mogelijkheden had voor internationale uitwisseling.
De tentoonstelling laat aan de hand van archiefmateriaal het verhaal zien van de tentoonstellingsactiviteiten van SUMUS, met speciale aandacht voor hun organiserende activiteiten in Nederland. Ook wordt een selectie van de experimentele films van Dóra Maurer getoond: films die ze als SUMUS maakte en films die ze in samenwerking met instellingen of als onderdeel van een initiatief maakte.
Dóra Maurer (1937- ) is een van de belangrijkste kunstenaars van Hongarije. Ze is ook bekend als kunsteducator, maar haar rol als kunstorganisator en curator is zelden belicht. Gedurende haar hele carrière heeft Maurer geïnvesteerd in het organiseren van kunst, niet als uitbreiding van haar artistieke praktijk, maar als aanvulling daarop.
Als we kijken naar de activiteiten van SUMUS vandaag de dag, komen verschillende relevante onderwerpen naar voren, zoals de manieren waarop een informele kunstinfrastructuur, ondersteund door geëngageerde mensen en in samenwerking met verschillende individuen en instellingen, in staat is om autonome zones te creëren. De tentoonstelling toont ook een selectie van archiefstukken uit het archief van de Appel met betrekking tot de beroemde de Appel tentoonstelling Works and Words uit 1979, waarin verschillende kunstenaars en kunstwerken uit Oost-Europa werden gepresenteerd, waaronder werken van Dóra Maurer. Door de tentoonstelling Works and Words opnieuw te bekijken vanuit het perspectief van de activiteiten van SUMUS, worden ook vragen gesteld over de nog steeds bestaande moeilijkheden in de uitwisseling tussen de verschillende delen van Europa.
Tijdens de tentoonstelling is er ook een openbaar programma met de collectieve onderzoeksgroep IMAGINEART (UvA), die ingaat op de manier waarop kunstenaars en culturele werkers collectief experimenteren met openbare instellingen en deze opnieuw vormgeven in relatie tot (het falen van) staten. Andere sprekers die verbonden zijn met de grotere context in Oost-Europa zullen ook een bijdrage leveren aan het publieke programma. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van de [removed];
|