Spectres of Bandung: Een politieke verbeelding van Azië-Afrika Tentoonstellingspresentatie door Vera Mey en Philippe Pirotte 4 mei van 18:00 tot 19:30 uur
De Appel is verheugd om Vera Mey en Philippe Pirotte voor de tweede keer dit jaar te mogen ontvangen. Hun eerste bezoek aan de Appel was om een seminar te geven aan de deelnemers van het Curatorial Programme in maart. Deze keer presenteren zij aan het publiek de tentoonstelling Spectres of Bandung, die de artistieke verbeelding belicht die werd aangewakkerd door de geest van zelfbeschikking die in de aanloop naar de Bandung-conferentie van 1955 weerklonk, en nog altijd nadreunt. Spectres of Bandung opent op 6 oktober 2023 bij Gropius-Bau in Berlijn, en is samengesteld door Zippora Elders, Philippe Pirotte en Vera Mey met Elizabeth Asafo-Adjei, Suman Gopinath, Grace Samboh en Grant Watson.
Meer informatie over de tentoonstelling Van 17 tot 24 april 1955 kwamen afgevaardigden van in totaal 29 onafhankelijke Afrikaanse en Aziatische staten in Bandung, Indonesië, bijeen om uiting te geven aan hun wil om zich tegen imperialisme en racisme te verzetten en zich een nieuwe wereld na het kolonialisme voor te stellen. De conferentie wordt beschouwd als het moment waarop de dekolonisatie in de 20e eeuw in een stroomversnelling kwam, en wordt herinnerd als de gebeurtenis die voor deze continenten de moed genereerde “om een eigen verbeelding te produceren”.
Alle middelen werden ingezet om deze onderneming mogelijk te maken, want vanaf het begin waren de organisatoren zich bewust van het mythologiserende potentieel. Aangezien de mythe nauw verbonden is met het rijk van verhalen en beelden, is het juist dit mythische aspect wat de onderzoekers en curatoren in het bijzonder interesseert bij het maken van deze tentoonstelling.
Spectres of Bandung, dat in samenwerking is opgezet en verschillende artistieke, architecturale en performatieve interventies combineert, brengt historische en hedendaagse kunstwerken, documenten, archieven en films samen in opnieuw uitgevonden architecturale configuraties. Deze tentoonstelling wil de verbeelding van dit keerpunt, dat deel uitmaakte van een denkklimaat waarin het beeld van de wereldmacht verschoof, opnieuw vertellen en evalueren.
De tentoonstelling tracht de spectrale verbeelding en potentie te ontrafelen die door de conferentie werd opgeroepen, en waaromtrent een bepaalde vorm van esthetiek werd geproduceerd, die vandaag nog steeds aanwezig is. Terwijl de Bandung Spirit voortdurend opnieuw tot leven wordt gewekt als een uitdaging voor bestaande raciale vooroordelen en kapitalistische onrechtvaardigheden, probeert deze tentoonstelling de verhaallijnen van een ontluikende, zich vormende (geo-)politieke verbeelding over te brengen, in plaats van de Bandung Spirit te herhalen als een vergeten en unieke herinnering aan een onwaarschijnlijke politieke koppeling tussen Azië en Afrika.
|