Drawing Faces (in Terror Times), Edwin Nasr, de Appel Curatorial Programme Fellow 2021-2022

Logo high res 

Publiek programma
Drawing Faces (in Terror Times)
2 & 3 December in het Stedelijk Museum en bij de Appel

Ontwikkeld door
Edwin Nasr, Curatorial Programme Fellow 2021-2022

Dumas © Marlene Dumas / Stedelijk Museum Amsterdam


Drawing Faces (in Terror Times)
wordt georganiseerd door de Appel en het Stedelijk Museum en komt voort uit het onderzoek van Edwin Nasr, de Curatorial Programme Fellow 2021-2022 van de Appel. Het tweedaagse programma vertrekt vanuit The Neighbour (2005), een schilderij van kunstenaar Marlene Dumas, dat op dit moment deel uitmaakt van de permanente collectie van het Stedelijk. Het bronmateriaal voor dit schilderij komt van een politiefoto die werd verspreid in de Nederlandse media waarop Mohammed Bouyeri is afgebeeld, die momenteel een levenlangse gevangenisstraf uitzit vanwege de moord op filmmaker Theo van Gogh in 2004.

Drawing Faces (in Terror Times) betrekt Dumas’ portret om zo het probleem van identificatie en representatie langs de lijnen van gevangenschap, ras en postkolonialisme te doordenken. Als het waar is, zoals de fotograaf Allan Sekula stelde in The Body and The Archive, dat “ieder goed portret zijn eigen, loerende en objectiverende tegenstelling kent in de politiebestanden,” op welke manier kunnen artistieke praktijken en theoretische interventies via hun diverse posities bestraffende tegenstrijdigheden en hun blik ontwijken en tegenwicht bieden aan dominante representatieve regimes?

Het programma ontvouwt zich over twee verschillende dagen:
Tijdens het eerste gedeelte, dat zal plaatsvinden in het Stedelijk Museum op 2 december, zal op deze thema’s worden gereflecteerd door middel van een panel conversatie met vooraanstaande wetenschapper Miriyam Aouragh. In het bijzonder zal worden gereflecteerd op de positie van Nederland de afgelopen decennia in relatie tot de globale ‘war on terror’ en de continue pogingen vanuit gemeenschappen om het structurele racisme en de islamofobische sentimenten te counteren die gelijktijdig met extreemrechts in Nederland en de moordaanslagen op Pim Fortuyn en Van Gogh zijn [removed];Een aantal performatieve lezingen door S*an D. Henry Smith en Amal Alhaag onderzoeken hoe portretkunst kan worden overgebracht naar een divers publiek, als het gerepresenteerde geracialiseerde subject beschouwd wordt als een dreiging voor de nationale veiligheid.

Drawing FacesJaleh Mansoor Lecture

Still uit de lezing van Jaleh Mansour, die op 3 december zal plaatsvinden bij de Appel.

De tweede programmadag, die op 3 december zal plaatsvinden bij de Appel, is gestructureerd aan de hand van drie verschillende interventies waarbij vanuit kunsthistorisch perspectief dieper wordt ingegaan op het portret als vorm, het vangen op beeld en de grammatica van terreur. Twee keynote lectures gegeven door Jaleh Mansoor en Avery F. Gordon verkennen de esthetiek van representatie en verschillende ethische paradoxen, zoals de vermenging met historische uitbarstingen van staatsgeweld en de voortdurende onderhandelingen over een vervangbaar leven. Een performancelezing van kunstenaar Isshaq Albarbary onderzoekt fantasieën rond burgerschap en stateloosheid, die zowel op individueel als staatsniveau bepalend zijn voor onze identificatieprocessen.

Praktische informatie:
Bezoekers kunnen zowel een combinatieticket voor beide dagen aanschaffen, als een ticket voor één van de dagen bij het Stedelijk of de Appel. Voor het programma van 3 december bij de Appel geldt dat bezoekers € 3 betalen in combinatie met een entreeticket (€ 5 of MJK/ICOM). Meer informatie over de programmadag bij de Appel, het tijdschema op beide dagen en de ticketverkoop is hier te vinden. Let op: dit programma is in het Engels.

 

de Appel
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam

+31 (0)206255651
[removed]

STEUN de Appel

Facebook  Instagram  Twitter

Change personal data or unsubscribe

De Appel wordt structureel ondersteund door
Footerlogos
Essentiële steun aan het Curatorial Programme wordt verleend door Stichting Hartwig en Ammodo

De Appel ondersteunt de kunstsector via De Zaak Nu en MOKER

Verzorgd door MailingLijst