Voor dit project in de Livingroom heeft Keppel zijn uitgebreide fotoarchief van Amsterdam toegespitst op Nieuw-West sinds 2017, het moment waarop de Appel dit stadsdeel en Broedplaats Lely betrok. Zijn selectie is gebaseerd op beelden en relikwieën van buiten, maar ook geïnspireerd door de specifieke interieurarchitectuur van de ruimte zelf.
Zijn werk, waarmee hij de omgeving van de Appel naar binnen brengt, is een proloog op de tentoonstelling An Interior Motion van kunstenaar Andrea Canepa, die vanaf 2 juli in de Aula te zien is. Ook zij is gefascineerd door de wijze waarop de architecturele vormen en de historie van een gebouw en haar omgeving doorwerken in de organisatiestructuren die onze sociaal-maatschappelijke relaties (mede)bepalen.
Beeld: Andrea Canepa
2 juli t/m 28 augustus
Andrea Canepa: An Interior Motion
Voor haar eerste solo-expositie in Nederland heeft de Peruaanse kunstenaar Andrea Canepa (Lima, 1980) de Aula-ruimte van de Appel tot haar beschikking als de locatie voor haar voortdurende onderzoek naar de organisatie van de fysieke en sociale structuren, ofwel organisatiesystemen, die ons dagelijkse leven vormgeven. Canepa laat zien dat hoewel de ruimtelijke en architecturale parameters van deze organisatiesystemen duidelijk gemarkeerd kunnen lijken, hun programma – hoe ze worden gebruikt – vaak onduidelijk is. Die onduidelijkheid komt voort uit het idee dat de grenzen van bijna alle aspecten van menselijke interactie dubbelzinnig zijn.
Door middel van de schaal 1:1 van haar sculpturen, naast het performatieve kenmerk van An Interior Motion, maakt Canepa deze dubbelzinnigheid duidelijk. Door de architecturale verhalen van het monumentale interieur naast menselijke beweging te plaatsen, openen de (mogelijke) sociale realiteiten van het verleden en heden van dit gebouw zich, mogelijkheden om de ruimte en zijn vele betekenissen opnieuw te interpreteren. Klik hier voor meer informatie over de [removed];
Permanent Tijdelijk – Over innovatie in de kunst en de behoefte aan continuiteit
Sinds vijf jaar heeft de Appel opnieuw een merkwaardig thuis, namelijk Broedplaats Lely – een brutalistisch gebouw in een diffuse hoek van de stad, waar de geaccelereerde effecten van de gentrificatie van de omgeving duidelijk zichtbaar zijn. De Appel maakt als instelling deel uit van deze doorlopende tijdelijkheid. En nu de periode van deze ‘tijdelijke’ situatie steeds korter beloofd te worden, wordt het tijd om het te hebben over de precairiteit die hiermee gepaard [removed];Om vanuit een onzekere situatie tegemoet te komen aan steeds meer eisen, bijvoorbeeld het creëren van sterkere banden met het publiek om hen mee te kunnen nemen in een lange termijn programma is daarom vaak een uitdaging.
Ann Demeester, de voormalige directeur van de Appel, zal op 24 juni 2022 met de deelnemers het gesprek aangaan over de verschillende verwachtingen en om verbanden opnieuw openlijk uit te spreken en te bediscussië[removed];De sprekers worden binnenkort [removed];De voertaal is Nederlands. Het is niet nodig om je vooraf aan te melden, iedereen is van harte welkom. Klik hier voor meer [removed];
Beeld: David Smeulders.
Van 11 t/m 24 juni
Stories of Belonging gaat op reis naar Theater van Deyssel
Opening: 11 juni van 14:00 tot 17:00 uur
Waar voel jij je thuis? Stories of Belonging is een tentoonstelling en publieksprogramma ontwikkeld bij de Appel in samenwerking met de leerlingen van het Comenius Lyceum. Het Stories of Belonging-team bestaat uit Ayman, Beyda, Donovan, Hajar, Oumaima, Safae en Yahya. Samen organiseren zij activiteiten voor deze buurt, die in het teken staan van je thuisvoelen. Van 11 t/m 24 juni gaan ze op reis naar Theater van Deyssel. Op 11 juni vieren we de [removed];Klik hier voor meer informatie.