KuS: DENKMAL / MILITAIREN IN DE MIJNSTREEK

Niet goed leesbaar? Bekijk dan de nieuwsbrief online.

kus
Nieuwsbrief 09 / dinsdag 4 juni 2013

agenda  /  info & contact

Willemstraat 91a Heerlen / +31 (0) 45 – 574 1653
woensdag t/m zondag [removed]

Denkmal – Amber Bus & Silvana Gerards

Opening: Vrijdag 14 juni, 20:00 uur
Tentoonstellingsperiode: 14 juni t/m 21 juli 2013

 

Twee kunstenaars; één focus. De focus op verandering zoals die in het leven voortdurend aanwezig is. Al die veranderingen laten ruimtelijke en/of mentale sporen achter. Amber Bus laat zich inspireren door de plek, de stad, waar zij woont. Silvana Gerards neemt de tentoonstelling zelf als uitgangspunt.
Beide creëren een ‘Denkmal’ en sluiten zich aan bij Charles Darwins uitspraak: “Nichts in der Geschichte des Lebens ist beständiger als der [removed]#8221;
 

Amber Bus
Amber Bus (1986) is in 2012 afgestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. In haar werk laat zij zich inspireren door haar omgeving. Sinds enkele maanden woont en werkt zij midden in haar project, de voormalige LTS-wijk in [removed]; Daar worden uiteindelijk 189 woningen gesloopt om plaats te maken voor een breed maatschappelijke voorzieningen en park van de gemeente Heerlen. Het is een wijk die in de wachtstand is gezet. Stilstand voor de definitieve verandering, zorgt voor een vervreemding die gezien moet worden en aandacht vraagt.

 

“In een stad komen en gaan de mensen, ze wonen er en verhuizen er weer vandaan, huizen worden gebouwd en gesloopt, bouwplannen worden gerealiseerd en verworpen. Met Denkmal geef ik een ode aan de plek waar ik woon.

 

Silvana Gerards
Silvana Gerards studeerde in 2012 af aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en is op dit moment werkzaam in Maastricht en Simmerath. Zij zal tijdens het inrichten van de expositie in Kunstcentrum Signe peilen waar de beelden om vragen; wat komt waar het best tot zijn recht. De verschillende presentatiemogelijkheden die bij de opbouw van een tentoonstelling naar voren komen, zullen worden [removed]; Er is slechts plek voor twee of drie schilderijen en niet  voor al de werken die zij maakte. Dit proces van creatie en selectie zal zij uitvoerig documenteren en presenteren in een [removed]; Zo ontstaat als het ware een ‘Denkmal’ voor de niet geselecteerde werken.

“Als ik schilder, heb ik geen uitgewerkt concept om te beginnen. In plaats daarvan begint een proces waarbij uit het hoe, het wat ontstaat; het formele bepaalt de inhoud en ik kijk waar het beeld om [removed];

 

 

Militairen in de Mijnstreek

Onderzoeksperiode: 11 t/m 22 juni 2012

Op donderdag 13 juni [removed] om [removed] uur wordt in de filmzaal van Filmhuis De Spiegel ( Schunck* glaspaleis, 5e verdieping) de documentaire Militairen in de Mijnstreek vertoond. Een gelaagde documentaire waarin de lokale mijngeschiedenis en de mondiaal georiënteerde militaire wereld verweven worden vanuit een persoonlijke invalshoek.

 

Documentairemaakster Frederieke Jochems (1961) keert terug naar de plek waar ze opgroeide: het karakteristieke huis met rieten dak dat naast het hek van de vroegere Staatsmijn Hendrik stond. Na de mijnsluiting in 1967 vestigde zich daar in de verlaten mijngebouwen het NAVO-hoofdkwartier AFCENT (tegenwoordig Joint Forces Command Headquarters Brunssum). In de documentaire zien we de Duitse viersterren generaal Wolf Langheld, die de leiding heeft over het hoofdkwartier, in zijn werk- en woonomgeving. De Amerikaanse delegatie wordt geportretteerd via het gezin van bataljonscommandant Don Stoner, en met sergeant-majoor Shaquita Himes. Voor hen is de zogenaamde ‘Tri Border Community’ een tijdelijke [removed];Voor de oud-mijnwerkers rond Cor van den Brand is Brunssum nog steeds verbonden met de mijn. Zij verlangen terug naar de saamhorigheid van vroeger en willen het mijnverleden levend houden.

 

Frederieke Jochems nam afscheid van Brunssum, maar ongelukkige gebeurtenissen deden haar steeds terugkeren, zoals het in vlammen opgaan van haar ouderlijk huis. Vanuit haar eigen verbondenheid met deze plek verkent ze de wereld van de militairen en de lotgevallen van de oud-mijnwerkers.

 

 

Frederieke Jochems zal op 13 juni zelf ook aanwezig zijn in het filmhuis en na afloop kunt u met haar praten en indrukken uitwisselen.

kuS – kunstencentrum Signe

Willemstraat 91A
6412 AP Heerlen
T +31 (0)45 5741653
[removed]

Voor meer informatie:

Floor van Dijk (directeur)
06-28596665

Openingstijden:

woensdag t/m zondag
[removed] uur
en op afspraak

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Meld je dan direct af.