Nieuwsbrief 14
|
tentoonstelling
Specters of the Nineties
Op zaterdag 10 september opende de tentoonstelling Specters of the Nineties, die met een selectie werken uit de periode 1989-2000 nader ingaat op het laatste decennium van de 20ste eeuw.
De meest karakteristieke kenmerken van de jaren negentig, die bekend staan als het begin van het informatietijdperk, zijn zonder twijfel de revolutionaire ontwikkeling van digitale technologie en de opkomst van een globaal kapitalisme. De claim die binnen de tentoonstelling wordt gemaakt, is dat de artistieke praktijken van de jaren negentig niet alleen een reflectie bieden op deze veranderingen, maar dat deze ook getuigen van een veranderende kunstpraktijk. De kunstpraktijk van de jaren negentig is met andere woorden niet alleen gevoed, maar tegelijkertijd gevormd door deze ontwikkelingen.
Werk van ondermeer Bernadette Corporation, Plamen Dejanov & Swetlana Heger, Jeremy Deller, Stephan Dillemuth en Hans-Christian Dany, Andrea Fraser, Rainer Ganahl, Jens Haaning, Pierre Huyghe, Job Koelewijn, Renée Kool, Aleksandra Mir, Laurie Parsons, Joe Scanlan, Superflex, Barbara Visser, Carey Young.
Curatoren: Lisette Smits in samenwerking met Matthieu Laurette.
Bij de tentoonstelling verscheen een nieuw essay van Hans-Christian Dany, die vanaf nu ook verkrijgbaar is op de website van Marres. Voor meer informatie, klik hier.
Beeld: Specters of the Nineties, Marres/Johannes Schwarz, 2011
 
|
|
|
rondleidingen
Specters of the Nineties: door Lisette Smits
Lisette Smits, curator van de tentoonstelling Specters of the Nineties, verzorgt twee rondleidingen door de tentoonstelling, die gratis zijn bij te wonen (op vertoon van geldig entreebewijs).
De rondleidingen vinden plaats op 9 oktober en 13 november en starten om 14:00 uur.
Beeld: Specters of the Nineties door Marres/Johannes Schwartz, 2011
 
|
|
|
the great indoors 2011: awards
260 (!) inzendingen uit 37 landen, 20 genomineerden
Van 3 tot en met 5 november 2011 vindt in Maastricht de derde editie plaats van The Great Indoors Award, een tweejaarlijkse internationaal design evenement op het gebied van interieur ontwerp. Naast een workshop- en lezingenprogramma gericht op interieurontwerp, zal een internationale vakjury vier prijzen met een totale waarde van [removed] euro toekennen in vier categorieën: Show & Sell, Relax & Consume, Concentrate & Collaborate en Serve & [removed];
Op 29 en 30 september kwam de internationale jury van The Great Indoors Award 2011 bijeen in Maastricht en zij selecteerden uit de 260 inzendingen, uit 37 landen, 20 [removed];
De winnaars zullen bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking van The Great Indoors Award 2011 op 4 november in de Timmerfabriek, [removed];
The Great Indoors Award is geïnitieerd en georganiseerd door het tijdschrift FRAME (Amsterdam), NAiM/Bureau Europa (Maastricht) en Marres (Maastricht).
Klik hier voor meer informatie.
Beeld: De jury van The Great Indoors Award 2011
 
|
|
|
the great indoors 2011: educatieprogramma
Great Expectations
Op donderdag 6 oktober heeft de kick-off plaatsgevonden van het educatieprogramma van The Great Indoors. 40 studenten van verschillende academies uit de Euregio, waaronder Düsseldorf, Maastricht, Hasselt en Eindhoven, zullen in de maand oktober een visie ontwikkelen op het vraagstuk van tijdelijkheid. Tijdelijkheid wordt hierbij opgevat als een duurzame strategie voor de herontwikkeling van stedelijke gebieden en leegstand ten tijde van een economische crisis.
Opdrachtgevers zijn Camille Oostwegel, Universiteit Maastricht, Kiki Niesten, REcentre en de studentenvereniging Circumflex. De resultaten hiervan worden opgenomen in een design-route, die wordt gepresenteerd als onderdeel van de feestelijkheden rond de prijsuitreiking van The Great Indoors Award 2011 en de afronding van de Biennale voor Herbestemming en Leegstand.
Het meest geslaagde voorstel wordt beloond met de zogeheten Great Expectations Award.
Beeld: Timmerfabriek, Marres/Johannes Schwarz, 2011
 
|
|
|
parallelprogramma specters of the nineties
Hinrich Sachs met Valerie Smith en Leontine Coelewij
Wat men weet: een werk van Hinrich Sachs, uitgevoerd sinds 1994
ELLE magazine talk & live recording, met [removed] Valerie Smith (curator en hoofd beeldende kunst, film en media, Haus der Kulturen der Welt in Berlijn) en Leontine Coelewij (conservator Stedelijk Museum Amsterdam).
12 November om 15:00 uur bij Marres
Hinrich Sachs, één van de kunstenaars die wordt gepresenteerd in de tentoonstelling Specters of the Nineties, nodigt gasten uit bij te dragen aan een publiek debat dat plaatsvindt rondom een tafel waarop alle internationale edities liggen van de september uitgave van het tijdschrift ELLE (28 edities).
Beeld: Aankondigingsposter ‘Wat men weet’, ontwerp: Vasilis Marmatakis, 2011
 
|
|
|
marres projects
Landschap: 30 visies op de Euregio
Marres en NAiM/Bureau Europa in Maastricht hebben de Design Academy Eindhoven (DAE) gevraagd visies te ontwikkelen op Limburg.
Onder begeleiding van een aantal mentoren hebben studenten van de onderzoeksmasters Contextual Design en Social Design verschillende perspectieven op het Limburgse landschap in kaart gebracht.
De door hun ontwikkelde voorstellen worden tentoongesteld in het Gouvernement (Provinciehuis Limburg) van 17 oktober tot en met 25 november. Wij nodigen u van harte uit voor de opening op vrijdag 14 oktober om 16:00 uur.
Beeld: Presentaties bij de Design Academy Eindhoven, Giacomo Piovan, 2011
 
|
|
|
marres projects
Out of Storage: achter de schermen
Op 16 oktober om 15:00 geeft Out of Storage een blik achter de schermen van een hedendaagse kunstcollectie.
Aan de hand van een rondleiding en een vraaggesprek met Oscar Lourens, producent van Out of Storage en Johan Rijken, restaurateur en verantwoordelijk voor het onderhoud van de gepresenteerde werken, wordt uitgebreid stilgestaan bij de problematiek rond het behoud en beheer van moderne kunst.
Het programma is samengesteld door Vivian van Saaze en Renée van de Vall, die beiden verbonden zijn aan de Universiteit van [removed] wordt Installation Art: Who Cares? getoond, een film van Michiel Hogenboom en Maarten Tromp, die in opdracht van de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) tot stand is gekomen in samenwerking met een groep conservatoren en restauratoren van 35 Europese musea.
Out of Storage in de Timmerfabriek Boschstraat 7-9, Maastricht Datum: 16 oktober 2011, 15:00
Toegang gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Studenten krijgen voor deze activiteit €5,- korting op het entreebewijs.
Klik hier om te reserveren.
Beeld: Walead Beshty, FedEx Large Kraft Box (2005-2011)
 
|
|
|
marres projects
Landschap: Marres krijgt opdracht van Valkenburg
Marres Projects ambieert in samenwerking met het bedrijfsleven en overheden nieuwe culturele concepten, producten en diensten te realiseren. Onlangs is aan Marres Projects een opdracht verleend voor de verdere visieontwikkeling op een specifiek terrein in Valkenburg, waar de Plenkertstraat en het Polferbos onderdeel van zijn. Dit gebied, met een grote landschappelijke waarde, heeft verschillende culturele en recreatieve functies. Marres Projects gaat in de komende drie maanden, samen met tien ontwerpers/architecten die allen recentelijk zijn afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven en TU Delft, op zoek naar een verbindende schakel. Opdrachtgever is de stuurgroep Gebiedsontwikkeling Maastricht Valkenburg.
Op 1 september vond de kick-off plaats van het project in Valkenburg. De heer Eurlings, burgemeester van Valkenburg, opende de bijeenkomst. Op 30 november zal het definitieve ontwerp worden gepresenteerd tijdens een afsluitend symposium.
Beeld: Het Openluchttheater aan de Plenkertstraat
 
|
|
|
klik hier om deze nieuwsbrief door te sturen aan een vriend of op afmelden als je de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.
|
|
|
|
|
|
4 thoughts on “newsletter #14”