16:00-17:00 uur: Introductie en lezing van script Observatie contra observatie door Pieter Paul Pothoven Het script is onderdeel van een groter project dat deels wordt gepresenteerd bij de Appel. observatie contra observatie is een gesproken monoloog: een gedramatiseerd verslag van de gebeurtenissen rond de eerste aanslag die werd opgeëist door de Revolutionaire Anti-Racistische Actiegroep (RARA). Deze actie vond plaats op 17 september 1985 op een filiaal van de Makro in Duivendrecht. Deze actie en de drie andere die volgden in de periode 1985-1987, dwongen de SHV, het moederbedrijf van de Makro, zich terug te trekken uit Zuid-Afrika. Pothoven schreef het script voor een personage dat spreekt vanuit het perspectief van verschillende betrokken activisten, gebaseerd op interviews en historische documenten.
17:00-18:30 uur: Resistant Energies: Onderzoeks- en studiesessie met Miriyam Aouragh, Karl Moubarak en Omar Jabary Salamanca Infrastruceel verzet (infraverzet) is het abolitionistische werk van het afbreken van onderdrukkende infrastructuren en tegelijkertijd het bedenken, organiseren en opbouwen van nieuwe structuren. Maar hoe ziet dit eruit? Hoe worden infra-strijden visueel gepresenteerd als onderdeel van historische erfenissen? Welk visueel lexicon en welke alledaagse esthetiek zouden affectieve en politieke relaties met infrastructuren kunnen transformeren?
In dit gesprek vertellen Miriyam, Karl en Omar over hun onderzoek in de archieven van het IISG, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam), op zoek naar visueel bewijs van creatieve strategieën, het organiseren van gemeenschappen, publicaties en concepten voor en van infraverzet. De archieven bevatten rijk materiaal, waaronder posters, flyers, stickers, foto’s, kaarten, diagrammen, bouwtekeningen, optredens, spandoeken en objecten. Gebaseerd op de overtuiging dat visuele praktijken energie kunnen geven aan het opbouwen van alledaagse infrastructuren voor communicatie, zorg, leren en het delen van bronnen, heeft hun onderzoek zich gericht op zowel het herstel van beelden die helpen bij het situeren, politiek aanscherpen, historiseren en creëren van fantasierijke strategieën voor verzet tegen digitale uitputting, als op het geweld dat wordt gepleegd door computationele infrastructuren die samenwerken met bedrijfs- en staatsactoren aan genocidale technologieën en toeleveringsketens. Ze zullen archiefmateriaal en beelden delen die specifiek betrekking hebben op de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika.
Het Resistant Energies onderzoekstraject werd geïnitieerd door The Institute for Technology in the Public Interest, een bijeenkomst van activisten, kunstenaars, ingenieurs en theoretici die zich inzetten om samen te articuleren, activeren en opnieuw te verbeelden wat computationele technologieën in het ‘publieke belang’ zouden kunnen zijn wanneer ‘publiek belang’ altijd in de maak is.
18:30-19:00 uur: Pauze en eten
19:00-20:30 uur: Lezing Mitchell Esajas over The BLack Archives en CAPExNL Mitchell Esajas zal spreken over het transnationale samenwerkingsproject van The Black Archives, CAPExNL, een tijdelijke interventie in het Camissa Museum. Nancy Jouwe en Elise Fernandez onderzoeken namens het Camissa Museum de erfenis van de Nederlandse slavernij in de Kaap. De interventie presenteert uniek archiefmateriaal, historische verhalen en kunstwerken van Adrian van Wyk & Charles Palm, Bradley van Sitters, Farren van Wyk, Carine Zaayman en Neo Muyanga.
Meld je hier aan! |