de Appel nieuwsbrief: oktober 2024

‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Kom eind september en de komende maand naar de vele bijeenkomsten, presentaties en tentoonstellingen in en rond de Appel! Op dit moment is Min Oh’s multidisciplinaire tentoonstelling Conversation Dance te zien, die wordt afgesloten met een performance op zondag 29 september. Aanstaande zaterdag werken we samen met bevriende buren Cinetol, CC Amstel en OBA voor De Avondroute; langs een voorstelling bij Cinetol, een show bij CC Amstel, een act bij Tempel en een koor bij de Appel. Op zaterdag 5 september openen we de groepspresentatie Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking, in samenwerking met Jakarta Biennale 2024. In de presentatie werken kunstenaars en collectieven in Palestina en elders, die vanuit verschillende perspectieven werken aan vragen rond land, samen met majelis (samenkomst) in Jakarta door instructies te sturen. De presentatie omvat een uitgebreid publieksprogramma met workshops, optredens en filmvertoningen. Op donderdag 8 oktober vieren we de albumpresentatie van Hope is a discipline, samengesteld door de Appel Curatorial Programme 2023 deelnemers, in sonische correspondentie met Reza Afisina en uitgezonden via Station of Commons: Lumbung Radio. In oktober zal de Appel Kiosk een speciale verschijning maken op de Dappermarkt. Geïnspireerd door vrienden in de lumbung lanceert de Appel een experimentele kiosk in samenwerking met kunstenaars METTI (Waèl el Allouche) en Espacio Estamos Bien. Na een jaar van collectief werk onthullen we op 12 oktober het publieke kunstwerk ‘If you know, you know’, vlakbij de vorige locatie van de Appel in Nieuw-West. Dit kunstwerk is een samenwerking tussen de Teen Curators van de Appel, kunstenaar Narges Mohammadi en woordkunstenaar Zeinab El Bouni. Tot slot lanceert de Appel het nieuwe Archive in Residence programma, waarbij een maand lang een thuisloos archief wordt gehuisvest. Het archief van Salon O (Leidse kunstruimte ’79-’81) zal de hele maand oktober publiekelijk te zien zijn in het archief. Meer details hieronder.

We hopen velen van jullie te zien!
de Appel team

 
 

Deze week: Min Oh, Conversation Dance

Conversation Dance Website

Conversation Dance is een tentoonstelling en performance van Min Oh’s bestaande en nieuwe werken, samengesteld en geco-choreografeerd door Eugene Hannah Park. Het concept van Conversation Dance kwam voort uit de drang om te weten hoe niet-hiërarchische coëxistentie werkt in multidisciplinaire kunst. Het multidisciplinaire kunstwerk, dat zich gedurende een week ontvouwt in de tentoonstellingsruimte van de Appel, omvat dialogen die niet-hiërarchische relaties en talen onderzoekt die gebruikt worden in samenwerkingen tussen culturele werkers. Het publiek wordt uitgenodigd in een open en levende setting die het conventionele onderscheid tussen on-screen en off-screen, on stage en backstage, proces en resultaat, theorie en praktijk, en verschillende rollen en genres binnen een kunstwerk uitdaagt. Het project vertrekt vanuit Min Oh’s concept van simultaneïteit, dat zij definieert als het samenkomen van niet-hiërarchische zintuiglijke informatie. In de Appel presenteert ze een programma met openbare repetities met performers, interviews, partituren en een meerkanaals audiovisuele installatie.

Op zondag 29 september sluit Min Oh’s tentoonstelling met de performance Simultaneity, Conference. De performance nodigt het publiek uit voor een open en live setting die het conventionele onderscheid tussen on-screen en off-screen, onstage en backstage, proces en resultaat, theorie en praktijk, en verschillende rollen en genres binnen een kunstwerk uitdaagt. In drie akten ontvouwen zich vragen en antwoorden over de samenwerking, en ook jij wordt onderdeel van dit gesprek. De dialoog is een performance, een installatie, een filmset en een deel van de video die later gemonteerd zal worden. We zullen actief luisteren en ons bewegen tussen het verleden, het heden en de toekomst.

Conversation Dance is te zien van 23 tot 29 september, tussen 14:00 en 20:00 uur.
De slotperformance vindt plaats op zondag 29 september om 15:00 uur. Kijk hier voor tickets.

 
 

Zaterdag 28 september, 19:30 uur: De Avondroute

Ruwe Diamant Festival Socials

Op zaterdag 28 september presenteren Cinetol, Tempel, CC Amstel, de Appel en OBA: De Avondroute. Deze vijf culturele plekken bevinden zich in een driehoek rond de Tolstraat. We nemen je mee op tour langs verschillende podia door middel van drie route keuzes. Elke route brengt je langs een optreden in Cinetol, een voorstelling bij CC Amstel, een act bij Tempel en koor bij De Appel, allemaal op één avond. Onder begeleiding van een host word je van podium naar podium geleid. De avond wordt afgesloten met een afterparty bij Tempel.

In de Appel kun je kijken en luisteren naar de eerste try-out van het Klachtenkoor met Azubike Onwuka, een project in samenwerking met community center Plan C. Hier zingen buurtbewoners, zowel zangers als niet-zangers, samen over hun klachten. Muzikant Azubike Onwuka leidt het koor, waarbij ze samen problemen uit de buurt verkennen door te zingen en te componeren. Ook kun je de kunstinstallatie Conversation Dance van kunstenaar Min Oh bekijken.

Tickets zijn beschikbaar via de website van Cinetol. Voor bewoners van de Diamantbuurt geldt een verlaagd tarief van €2,50. Er zijn beperkte plekken beschikbaar.

 
 

Zaterdag 5 oktober, 15:00 uur: Presentatie-opening ‘Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking’ [removed] Jakarte Biennale 2024

Noor Abed Zeynep Kayan

In Our People are Our Mountains, naar de woorden van Amílcar Cabral over de bevrijdingsbeweging van Guinee-Bissau, werken kunstenaars en collectieven in Palestina samen met majelis (samenkomst) Jakarta door op afstand instructies te sturen. Het concept achter het gebruik van instructies, in plaats van het fysiek overbrengen van werken of het faciliteren van reizen, komt voort uit ethische, politieke en milieuoverwegingen. De kunstgemeenschap is zich steeds meer bewust van de complexiteit en de gevolgen van reizen, en de logistiek van transport voor korte tentoonstellingen; de milieukosten wegen vaak zwaarder dan de potentiële voordelen van het creëren en onderhouden van relaties. Desalniettemin blijft het belang van het onderhouden van contacten, het leren van elkaars artistieke uitingen en het opbouwen van solidariteit over een gedeelde strijd onbetwistbaar.

Het versturen van instructies is ook een manier om te wijzen op de fysieke en symbolische afstanden, nadrukkelijk op de diepgaande moeilijkheden die gepaard gaan met het verplaatsen in en uit Palestina. Dit initiatief is daarom een daad van overdracht en vertrouwen: kunstenaars geven hun creatieve richtlijnen door aan hun collega’s in Jakarta, die op hun beurt de instructies ter plekke realiseren, eraan bijdragen en ze uitvoeren. In de Amsterdamse iteratie worden de instructies gepresenteerd. Een deel van de instructies worden in de weken van de tentoonstelling geactiveerd. Daarnaast zullen er gedurende het project performances, workshops en bijeenkomsten [removed];

Het volledige programma wordt binnenkort aangekondigd in een aparte nieuwsbrief en op de website van de Appel.

Op zaterdag 5 oktober gaat de presentatieperiode van start met de performance to her, and with her van Noor Abed en Zeynep Kayan. De performance zal met tussenpozen te zien zijn tijdens de opening van de tentoonstelling. Je bent vanaf 15:00 uur van harte welkom in de Appel! Koop je kaartje hier.

 
 

Donderdag 8 oktober, 19:00 uur: Vinyl launch ‘Hope is a discipline’

Best for insta kopieren header

Luister samen met ons naar de nieuwe vinylplaat Hope is a discipline, in sonische correspondentie met Reza Afisina en uitgezonden via Station of Commons: Lumbung Radio. Hope is a discipline is een doorlopend curatorieel onderzoek door de deelnemers aan de Appel Curatorial Programme 2023, genoemd naar de woorden van Mariame Kaba, die hoop voorstelt als een praktijk van gemeenschappelijke arbeid. Het onderzoek begon als een serie bijeenkomsten in Broedplaats LELY, Amsterdam (6 oktober – 23 november 2023) en werd voortgezet in LMCC Arts Center, New York City (29 juli – 29 september 2024); toekomstige iteraties volgen nog.

Het album, Hope is a discipline, draagt geluiden, sporen en marginalia van de eerste iteratie in Amsterdam en de nasleep van het programma in Cuba. Het is een sonisch archief van het proces van het opbouwen van translokale denkpartners in de politiek van hoop, vriendschap en solidariteit. Vier feest met het Curatorial Programme 2023 cohort en sluit de avond af met een DJ-set van Reza Afisina.

Maak hier een reservering voor het programma!

 
 

Zaterdag 12 oktober, 14:00 uur: Onthulling ‘If you know, you know…’, Willem Frogerstraat 137

DSC

Op zaterdag 12 oktober vieren we samen de community van Amsterdam Nieuw-West met de onthulling van een nieuw kunstwerk op de gevel van het wooncomplex Podium, gelegen aan de Schipluidenlaan en de Willem Frogerstraat. Dit kunstwerk is een unieke samenwerking tussen de Tienercuratoren van de Appel, kunstenaar Narges Mohammadi en woordkunstenaar Zeinab El Bouni.

Het kunstwerk, bestaande uit het handgetekende wandkleed If you know, you know… van Narges Mohammadi en het gedicht 5713 van Zeinab El Bouni, verbeeldt de herinneringen van jongeren; hun middelbare schooltijd en hun ervaringen met opgroeien in Nieuw-West. Het is een ode aan de buurt en haar verhalen en herinneringen. Dit werk is het resultaat van het tien maanden durende Curatorial Teenage Programme bij de Appel, waar de groep kunst in de openbare ruimte in verschillende steden heeft bezocht en onderzocht, en de geschiedenis en hedendaagse context van Amsterdam Nieuw-West heeft verwerkt in het werk in samenwerking met de kunstenaars.

Vanaf 14:00 uur verwelkomen we je in de Willem Frogerstraat 137 met een feestelijk programma samengesteld door de Teenage Curators. Geniet van inspirerende spoken word performances, meeslepende verhalen en live muziek. Je wordt ook uitgenodigd om deel te nemen aan creatieve workshops.

De Tienercuratoren zijn: Oumaima, Haifae, Hajar, Yahya, Ibrahim, Duahan, Safae, Irem, Ayman, Menna, Beyda en Ferat.

 
 

Donderdag 24 oktober, 17:00 uur: Talk ‘Archive in Residence’ met Salon O

Screenshot at

de Appel lanceert het nieuwe Archive in Residence programma. In dit programma nodigen we andere archieven uit om voor een korte periode onderdak te vinden. Bij de Appel zijn deze kleinere, vergeten, opmerkelijke of bijzondere culturele archieven toegankelijk voor het publiek. Het programma wordt georganiseerd door de archivaris van de Appel (Nell Donkers) samen met Archival Consciousness (Mariana Lanari en Remco van Bladel) Ze onderzoeken hoe om te gaan met data, materialen, het fysieke en het tactiele, stellen zich open, worden aangeraakt en besproken.

Gedurende de hele maand oktober is het archief van Salon O Archive in Residence en beschikbaar voor het publiek op woensdag- en donderdagmiddag van [removed] tot [removed] uur.

Op 24 oktober, van [removed] tot [removed] uur, geven Paul van der Velde en Bert Jansen een lezing over Salon O, een kunstruimte in Leiden van 1979-1981 waar performances, installaties, fotografie, film en video te zien waren. De oprichters van Salon O, Paul van der Velde & Bert Jansen onderhielden nauw contact met Wies Smals en Josine van Droffelaar in de Appel. Kunstenaars als Dale Frank, General Idea en Michel Cardena hebben een duidelijke overlap in het programma van Salon O en de Appel.

 
 

Vanaf half oktober: de Appel Kiosk op de Dappermarkt

Screenshot at

Geïnspireerd door onze vrienden in de lumbung, die nog steeds een lumbung kiosk runnen, en andere initiatieven van kunstenaars om hun collectieven in stand te houden en deel te nemen aan kleine economieën, lanceert de Appel een experimentele kiosk in samenwerking met kunstenaars Metti (Waèl el Allouche) en Espacio Estamos Bien. De kunstenaars ontwikkelen en verkopen koopwaar en reflecteren op ruilhandel in markteconomieën. Wij zien stedelijke markten als levendige plekken waar verschillende culturen samenkomen, die knooppunten worden voor sociale interactie, gemeenschapsvorming en culturele uitwisseling. de Appel wil zich ook sociaal engageren op andere plaatsen dan kunstinstellingen om mensen te ontmoeten via en met artistieke praktijken zonder noodzakelijkerwijs een onderscheid te maken tussen kunst en maatschappij.

Metti, een initiatief van Waèl el Allouche geïnspireerd door de rol van de matriarch of grootmoeder. Metti is een cultureel initiatief dat geworteld is in voedsel, kennis en gemeenschappelijke uitwisseling. Metti zal bijdragen aan de markt als een levend archief door het delen van basisvoedingsmiddelen uit het Zuiden, handgemaakte producten en kennis door middel van verhalen, ingrediënten en persoonlijke artefacten. Het project DOOS ¡No hacemos moneda falsa! van Espacio Estamos Bien is een poging om een alternatieve ruilruimte te creëren die niet-monetaire interacties en coöperatieve waarden benadrukt. Door middel van gecureerde paketten, gestuurd door vrienden van het collectief en samenwerkers van over de hele wereld, zullen objecten worden uitgewisseld met behulp van creatieve ruilmethoden zoals gunsten, geheimen en spontane offers.

De eerste pilot editie van de Appel Kiosk zal plaatsvinden op de Dappermarkt na half oktober. De exacte data zullen worden onthuld op de dag van het evenement, waarbij de inherente onvoorspelbaarheid van de markt als kernelement van het project wordt omarmd.

 
 

Binnenkort: Sharing Methods: – Archival Consciousness met de Appel Archive

IMG

de Appel en Archival Consciousness starten een serie van vier workshops om archiveringsmethoden te delen met collega-archivarissen in culturele instellingen, gemeenschapsruimtes, sociale bewegingen, kunstenaarsarchieven en onderzoeksarchieven. Het Appel Archief heeft gefunctioneerd als een laboratorium voor het heroverwegen van de manieren waarop we culturele archieven lezen, tonen en delen. Begonnen als documentatiecentrum in de begindagen van de Appel, heeft het archief vele vormen aangenomen op de verschillende locaties. Naast het documenteren van de Appel’s eigen geschiedenis, weerspiegelt het archief de evolutie van de informatietechnologie in de afgelopen 30 jaar, een afspiegeling van de verschuivingen sinds het begin van het internet.

Het archief is een ruimte geworden voor experimenten en kritische reflectie op onze collectieve geheugeninfrastructuren en voor leren als een vorm van bevrijding. In het archief kunnen we de hele levenscyclus van data observeren en eraan relateren: het creëren, beheren, voorbereiden, transformeren en publiceren van data. Via het archief kunnen we ook in detail analyseren wat de kosten zijn van het digitale en het fysieke archief. Vandaag de dag zien we een toenemende nadruk op digitalisering zonder voldoende aandacht te besteden aan de complexiteit van het onderhouden van digitale collecties. Terwijl papier langzaam veroudert, verandert het digitale ecosysteem voortdurend. Wie draagt de last van deze kosten, naast het milieu? En hoe lang kunnen we onze praktijken en herinneringen in stand houden?

We nodigen archivarissen, onderzoekers en praktijkmensen uit om zich met deze vragen bezig te houden, deel te nemen aan dit lopende onderzoek en kritisch na te denken over de toekomst van onze gezamenlijke archiefpraktijken, aan de hand van hun eigen archieven. Aan het einde van elke workshop zal er een meer publieke component zijn waar archivarissen en kunstenaars worden uitgenodigd om hun archieven en hun vragen te presenteren aan een geïnteresseerd publiek. Data en namen worden binnenkort aangekondigd op de website.

 
 

Terugblik: COOP Summit op Dutch Art Institute

20240906 164405

De COOP Summit van het Dutch Art Institute vond dit jaar plaats in Essaouira, Marokko. Een van de studietrajecten van de Roaming Academy, Assembling Land: Rehearsals towards Place-making, werd gefaciliteerd en geleid door Marina Christodoulidou en Noor Abuarafeh van de Appel.

Assembling Land: Rehearsals towards Place-making nodigde het publiek uit om deel te nemen aan een veelzijdige dag om samen te reflecteren op kritieke kwesties waar onze gemeenschappen vandaag de dag mee te maken hebben. Dit evenement werd geleid door vier thematische hoofdstukken: huisvesting, water, uit/instelling en land, en bevatte pamfletten met bijdragen van collega’s en vrienden uit Marokko, Palestina en elders. De Summit fungeerde als een open repetitie van creatieve interpretaties, waarbij tekstmateriaal werd getransformeerd tot een middel om samen te komen. Tijdens de bijeenkomst creëerden ze ad hoc activiteiten die het eenzame gevoel van lezen overstijgen – begeleid door levendige jamsessies en zelfgemaakte sinaasappeltaart.

Bijdragers: Anastasia Nefedova, Chloë Janssens, Echo Guo, Eszter Dobos, Federica Nicastro, Foad Alijani, Francesca Pionati, Kıvanç Sert, Meii Soh, Qiaoling Cai, Sara Alberani, Saverio Cantoni, Shaza Omran, Sille Kima, Thamyres VM, Tuba Kılıç.

 
 

Verzorgd door MailingLijst