Cas-co NIEUWS: september ’24

Cas-co NIEUWS: september

SEPTEMBER

De zomervakantie eindigt dit weekend, maar de zomer duurt nog drie weken voort. Maak samen met ons een soepele overgang en vervoeg ons tijdens een bruisend programma dat de nazomer viert. ‘Alle wegen leiden naar Leuven’, zoals het thema van Open Monumentendag welklinkend stelt. Beeld: Artist-in-residence Denys Shantar aan het werk in de studio. Foto: Jente Waerzeggers.

ACTIVITEITEN

> Deze week

Vanaf vandaag tot en met 22 september presenteert Vaartstraat-resident Joseph Thabang Palframan ‘The Atomium and other lessons that came from Pointillism’, een set van vier nieuwe schilderijen, in een voordien ongebruikte opslagplaats van Studio Minckelers ([removed] Minckelersstraat 139). De werken spelen met de verwachtingen en projecties van het (historische geheugen), de spanning tussen toerisme en migratie, en vormen van affectief nationalisme. Kom vanaf 17:00 langs voor een drankje of maak een afspraak voor een bezoek op een later tijdstip.

In maart 2024 startte kunstenaar Lola Daels als M-resident in Cas-co. Vijf maanden lang verdiepte ze zich in haar artistieke praktijk en volgde ze een intensief residentietraject. Het resultaat toonde ze de afgelopen maanden in de museumzalen van M, onder de titel ‘Mine Away’. Als sluitstuk op haar presentatie in M gaat ze  op 5 september in conversatie met Tine Hens over haar werk, haar inzichten, haar inspiratie. De avond wordt besloten met een screening van de poëtische documentaire ​‘Apple Cider Vinegar’ door Sofie Bennoot.

Leuven is dit jaar gaststad voor Open Monumentendag en Cas-co maakt van de gelegenheid gebruik om het erfgoed in haar omgeving op een nieuwe manier in de kijker te zetten. Welkom op 8 september voor een blik achter de schermen bij de collega’s van Villa Stuyven, waar onze artist-in-residence Denys Shantar in de maand augustus verbleef en het spoor van de Heilige Gertrudis volgde. In de namiddag neemt performer Erik Kamaletdinov u op gezette tijden mee voor een strollologische tour die start op maakleerplek en leidt langs verschillende werk(plekk)en van [removed] Koba de Meutter, Amber Roucourt, Sarah & Jonas, Joseph Thabang Palframan, Jan Van Eijgen, Lieselotte Vloeberghs & Agno3000.

> [removed]: Seasonal Opening Off the Grid

Op 12 september trekken we het nieuwe seizoen in Off the Grid op gang. De solopresentatie van onze huidige artist-in-residence Denys Shantar, die onderzoek voerde naar queer codes in religieuze iconografie en hagiografieën in relatie tot zijn eigen identiteit, opent met een artist talk. Later hijsen we een nieuwe reuzenvlag door Hussein Shikha, gevolgd door de soft launch van de residentie van het collectief (   ) in the Mountain en andere artistieke interventies.

Programma:

  • 18:00: Deuren + receptie

  • 19:00: Openingspresentatie ‘God Save the Queers’ door Denys Shantar & artist talk in het kader van Let’s Talk Leuven

  • 20:00: Inauguratie van Vlag #7: ‘Huriya, Huriya, Huriya, Huriya’ door Hussein Shikha & Performative Guided Tour met Yasmina Reggad

  • 21:00: Soft launch collectieve residentie ( ) in the Mountain

  • 22:00: Introductie tot de Masterclass ‘BÁRBARA and the ancient stories of the future’ door Sadrie & Désirée 0100

> Talks&Studio Visits

Magali Elali (oprichter The Constant Now & freelance curator) mag het nieuwe programma van Talk&Studio Visits aftrappen op 19 september. Tijdens de talk om 12 uur ver­telt ze uit­ge­breid over haar prak­tijk. Nadien kunt u bij ons terecht voor een goed gesprek en een demo­cra­tisch geprijs­de lunch.

Save the date voor de volgende Talk&Studio Visits:
[removed]: Sorana Munsya 
[removed]: Lochness (Luka Peeters)
[removed]: Lichtekooi (Nadia Bijl & Pepa De Maesschalck)

RESIDENTEN

Tijdens de seasonal opening kan u kennis maken met OTG’s nieuwe collective-in-residence (   ) in the Mountain. Het collectief bestaat uit acht kunstenaars, onlangs afgestudeerd aan verschillende Nederlandse kunstacademies en nu gevestigd in Den Haag. (   ) in the Mountain verwelkomt wat vaak wordt weggelaten, verborgen of opzij wordt geschoven en wil zichzelf en andere kunstenaars ruimte geven voor stilte, rust en alles wat vaak niet op de voorgrond treedt. In de context van hun residentie bij Off the Grid ontwikkelen ze het project How to Build a House met een nieuw hoofdstuk getiteld Windows and Doors. (   ) in the Mountain vraagt ​​zich af, wanneer we buiten de structuur van een huis kijken, waar zoeken we dan naar?

OPEN CALL

Kunstenaar en op zoek naar een studio, community en omkadering in Leuven? Cas-co heeft opnieuw een plaats beschik­baar in Studio Minckelers, een oude leegstaande bel-étage waar de organisatie tijdelijk invulling aan geeft. We zijn op zoek naar kun­ste­naars of collectieven die vanaf oktober de ruim­te willen toe-eigenen en meeschrijven aan ons verhaal. Geïnteresseerd? Stuur je dos­sier in tot en met zon­dag 22 september 2024!

Ateliers, residenties & omkadering voor kunstenaars

Vaartstraat 94
3000 Leuven