Zomer in de Appel

‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Deze zomer kun je het werk van kunstenaar Basma al-Sharif zien in de solotentoonstelling The Place Where I was Condemned to Live in de Appel. Als onderdeel van het dagelijkse programma van de tentoonstelling zijn er lezingen van de novelle A Philistine door het team van de Appel en anderen, evenals een dagelijkse screening van Ouroboros om 18:30 uur in de tentoonstellingsruimte. Later deze maand verwelkomen we de deelnemers aan de pilot curatorial summer school, Land: Places of Belonging and Edge Effects. Een twee weken durend programma van workshops, lezingen en collectief leren, met onder andere bezoeken aan het Voedselpark, Four Siblings Labyrinth, OT301 en De Warren. De Summer School opent met een publiek evenement op dinsdag 16 juli; een gesprek tussen Marco Baravalle en Aria Spinelli, waarin zij discussiëren over de neoliberale oorsprong van hedendaags cureren en de daaruit voortvloeiende manieren van omgaan met plaats en locatie. De Appel lanceert de workshopreeks Klaagkoor met muzikant Azubike Onwuka. Het koor zal verschillende perspectieven en problemen uit de buurt verkennen door samen te klagen, brainstormen, componeren en zingen.

We hopen velen van jullie te zien!

de Appel team

 
 

Dinsdag 16 juli: Radical Permanence: Curatorial Regimes of Mobility

Screenshot at

Als start van de twee weken durende Curatorial Programme Summer School van de Appel, die ingaat op de thema’s land, eigendom en collectivisering, gaat Aria Spinelli in discussie met Marco Baravalle over de neoliberale genealogie van hedendaags cureren, en de daaruit voortvloeiende regimes van mobiliteit.

De figuur van de onafhankelijke curator werd heilig verklaard in de jaren 1990 en is enkel te begrijpen in de context van de versnellende globalisering. Deze verschuiving in het curatorschap brengt een nieuwe visie en ruimtelijke opvatting van de wereld als een “archipel van verbonden eilanden” met zich mee. Deze focus wil reflecteren op die visie als een betwiste ruimte tussen radicale kritiek en neoliberale normalisering, waarbij de kunst- en curatorpraktijk ook kan worden geïnterpreteerd binnen het kader van emancipatoire politiek.

Deze wijze van het produceren van kunst dwingt curatoren en kunstwerkers tot een nomadische levensstijl. De romantisering van dit model en de professionele identiteit die het voortbrengt, verdoezelen vaak de meest problematische aspecten ervan, in het bijzonder de rol van privileges op basis van klasse, geslacht en ras, de ecologische impact en de resulterende ruimtelijke regimes van onze steden, waar kunst, gekoppeld aan privaat mondiaal financieel kapitaal, deelneemt aan het proces van de algemene verdwijning van de openbare ruimte. Is het mogelijk om een ander mobiliteitsregime (radicale permanentie) te bedenken dat, zonder zichzelf te reduceren tot stilte of een “lokalistische” optie, alternatieven creëert voor het nomadische neoliberalisme? Hoe kunnen kunst- en curator-praktijken gebruikmaken van radicale verbeelding en deze alternatieven creëren?

Kom naar het gesprek tussen Marco Baravalle en Aria Spinelli in de Appel op dinsdag 16 juli om 19:00 uur. Er is een beperkte capaciteit voor dit evenement, reserveer hier. Dit evenement is in het Engels.

 
 

Klachtenkoor: Open call en informatiebijeenkomst

DSC

de Appel nodigt geïnteresseerde deelnemers uit Zuid uit om deel te nemen aan de workshopserie Klachtenkoor. Het Klachtenkoor is een doe-het-zelf, gemeenschappelijk kunstproject waarbij zangers en niet-zangers uit de buurt samen zingen over hun klachten. Onder leiding van muzikant Azubike Onwuka zal het koor verschillende perspectieven en problemen uit de buurt verkennen door samen te klagen, oplossingen te bedenken, te componeren en te zingen.

De muzikale repetities zullen plaatsvinden in het najaar van 2024 en er wordt toegewerkt naar twee publiekspresentaties: eind september en begin november tijdens Museumnacht Amsterdam.

Wil je graag meer weten over dit project, en zie jij het zitten om mee te doen? Wees dan welkom bij de informatiebijeenkomst op dinsdagavond 23 juli, tussen [removed] en [removed] uur! De bijeenkomst zal plaatsvinden in de Appel (Tolstraat 160). De workshops zijn in het Nederlands. Als je vragen hebt kun je contact opnemen met Ka-Tjun Hau (

 
 

27 juli – 29 september: Hope is a discipline in LMCC Arts Center, New York City

HIAD NY Press Release

Lower Manhattan Cultural Council onthult de tentoonstelling Hope is a discipline van de inaugurele Arts Center Curatorial Fellow, Meghana Karnik, in samenwerking met Eugene Hannah Park, Marina Christodoulidou en Billy Fowo. De tentoonstelling opent op 27 juli in The Upper Gallery in het LMCC Arts Center op Governors Island en loopt tot 29 september 2024. Hope is a discipline is gebaseerd op de woorden van Mariame Kaba, die stelt dat hoop niet alleen een gevoel of een horizon is, maar iets wat we samen doen, gebruikmakend van de middelen die we al hebben. Dit concept van hoop inspireerde het curatoriële collectief, dat de tentoonstelling voor ogen hadden als een reizend project dat een translokaal netwerk van denkpartners genereert, die hoop in praktijk brengen, als gemeenschappelijke arbeid.

De eerste versie kreeg vorm in de Appel als het laatste project van het Curatorial Programme 2023. Het omvatte een reeks bijeenkomsten rond de vraag “Kan vriendschap structurele verandering teweegbrengen?”. De New Yorkse versie bestaat uit een ensemble van in de VS gevestigde kunstenaars die de nadruk leggen op het geheugen en de geschiedenis: Adama Delphine Fawundu, Kyuri Jeon, Suneil Sanzgiri, Bread and Puppet Theater en Maggie Wong. Bij LMCC krijgt Hope is a discipline vorm in kunst van vergankelijkheid, intergenerationeel onderzoek en het lichaam als archief. De tentoonstelling komt voort uit de curatoriële onderzoeksvragen: Hoe vinden, herinneren en delen we in de strijd van voorouders? Hoe zijn land, water en ons lichaam geheugenbewaarders? Hoe is geheugen, aandacht en tijd politiek?

 
 

27 juni – 8 september: The Place Where I was Condemned to Live: Basma al-Sharif solotentoonstelling

SGS

De solotentoonstelling The Place Where I Was Condemned to Live van Basma al-Sharif is te zien tot 8 september. Er zijn dagelijks lezingen van de novelle A Philistine door de Appel’s team en anderen, evenals een dagelijkse vertoning van Ouroboros, om 18:30 uur in de tentoonstellingsruimte.

Er worden drie installaties en een film gepresenteerd: Trompe l’œil (2016) bestaat uit een mise-en-scène, archieffoto’s en een video, die de vraag stellen wie het recht heeft om beelden te maken en te reproduceren; A Philistine (2019-2023), een werk rond een fictief verhaal geschreven door al-Sharif, volgt een treinreis terug in de tijd door de geschiedenis. Het verhaal maakt geografische grenzen ongedaan en zet aan tot nieuwe mogelijkheden voor Palestijnse toekomsten en verlangens; CAPITAL (2023), een korte film en fotoserie, onderzoekt op satirische wijze hoe stedelijke ontwikkeling en censuur met elkaar verweven zijn en een opmars van het fascisme in Egypte veroorzaken. Basma’s film Ouroboros (2017) wordt aan het einde van elke tentoonstellingsdag vertoond. Ouroboros is een langspeelfilm die opent met een eindeloze cyclus van vernietiging en wederopbouw in Gaza. De film, die afwisselt tussen een griezelige panoptische blik en weelderige 16mm-beelden, reist door 5 verschillende landschappen als een eerbetoon aan het belegerde gebied om voorbij de hopeloosheid een nieuwe hoop te bieden. Chinook, een inheemse taal die in de film gesproken wordt door kunstenaar-filmmaker Sky Hopinka, laat de twee volken en hun strijd voor bevrijding op subtiele en poëtische wijze in elkaar overlopen.

Basma zal in het laatste weekend van de tentoonstelling (6 & 7 september) terugkeren naar de Appel voor verdere live activaties van de tentoonstelling, meer informatie over dit programma volgt later.

Lees hier Eli Witteman’s reflecties op de tentoonstelling.
Plan je bezoek hier!

 
 

5713, door Narges Mohammadi en Zeinab El Bouni [removed] de Appel’s Tiener Curatoren

Afbeelding van WhatsApp op om ef

Achter de schermen hebben we gewerkt aan een publieke sculptuur, wat geplaatst wordt aan de gevel van een nieuw wooncomplex, naast de Appel’s voormalige locatie Broedplaats Lely in Nieuw-West. Dit kunstwerk is gezamenlijk gemaakt door de Appel Tiener Curatoren (Oumaima, Haifae, Hajar, Yahya, Ibrahim, Duahan, Safae, Irem, Ayman, Menna, Beyda, Ferat), in samenwerking met Narges Mohammadi, Zeinab El Bouni en LEVS Architecten. Het kunstwerk bestaat uit een tapijttekening en een gedicht. Het wandtapijt verwijst naar persoonlijke herinneringen en verhalen over opgroeien in Nieuw-West. Het gedicht van Zeinab herinnert aan vroegere plekken in Nieuw-West, de lokale onder onsjes, en gaat over hoe te navigeren in de steeds veranderende stad Amsterdam. Het kunstwerk wordt de komende weken op locatie geïnstalleerd.

Op zaterdag 12 oktober wordt het kunstwerk gevierd als onderdeel van het 24 Uur Nieuw-West programma. Meer informatie over het programma volgt later.

 
 

Bookshop: Disarming Design from Palestine

Watermelonsky

De bookshop van de Appel is vers gevuld met designobjecten van Disarming Design from Palestine, een onafhankelijke non-profitorganisatie die werkt als een designlabel en leerplatform. Hun missie is het stimuleren van tot nadenken stemmend design uit Palestina, door het ontwikkelen en distribueren van bruikbare producten met poëtische en politieke statements. Vaak geworteld in ervaringen uit het dagelijks leven in bezet Palestina, dienen de voorwerpen als culturele artefacten die gesprekken op gang brengen.

Naast de designobjecten van Disarming Design bevat de boekwinkel publicaties van Valiz, Set Margins, BOOKS at, Futura Resistenza, ONOMATOPEE, Perdu en andsoonbooks. Bezoek de boekwinkel tijdens de reguliere openingstijden van de Appel!

 
 

Shoutouts

Art & Democracy: From competition to compassion
Met bijdragen van Emanuele Braga, Lara Khaldi, Jeroen Lutters and Pink Pony Express.
Zaterdag 13 juli, 13:00 – 19:00
Podium Explore, Leeuwarden

Fundraising 4Gaza
12 uur durend programma met [removed] een vlooienmarkt, lezingen, muziek en Palestijns eten.
Zondag 14 juli
Garage Noord, Amsterdam

 
 

Verzorgd door MailingLijst