Publieksprogramma augustus en september bij de Appel

Publieksprogramma
augustus en september bij de Appel

Onze huidige tentoonstelling Dóra Maurer – SUMUS – We Are Together zal worden verlengd tot en met 23 september. We kijken uit jullie te ontvangen bij het publieksprogramma gerelateerd aan de tentoonstelling, evenals andere publieke evenementen van de Appel.
 
 
Screenshot at

Zomervakantie

de Appel is gesloten tussen 7 – 15 augustus

Met blijdschap en tevredenheid kijken we terug op het afgelopen seizoen, vol met mooie, inspirerende en vruchtbare tentoonstellingen, projecten, lezingen, samenwerkingen en ons educatieprogramma. Van 7 t/m 15 augustus rusten we uit, en houdt de Appel een zomerstop. Dit betekent dat zowel de tentoonstelling als het kantoor gesloten zijn. Vanaf woensdag 16 augustus zijn zowel de tentoonstelling als het kantoor weer geopend volgens reguliere tijden. Fijne zomer gewenst!
 
 
SSW min

Dóra Maurer – SUMUS – We Are Together

Nu – 23 september (gesloten 9 t/m 12 augustus)

In het licht van de huidige interesse van de Appel in hoe we samenwerken, zijn we verheugd Dóra Maurer-SUMUS-We Are Together te kunnen voortzetten, samengesteld door Eszter Szakács. De tentoonstelling presenteert archiefmateriaal en experimentele filmwerken van kunstenaar Dóra Maurer (1937 -), waarvan ze sommige als SUMUS bestempelde, met als doel het zelfgefinancierde/DIY en collaboratieve aspect van haar filmmaken te benadrukken.

We zijn blij te kunnen aankondigen dat Dóra Maurer-SUMUS-We Are Together is verlengd tot 23 september. Let op: vanwege de zomervakantie van de Appel (7 t/m 15 augustus) is de tentoonstelling gesloten van 9 augustus tot 12 augustus. De tentoonstelling is weer open vanaf 16 augustus, met openingstijden van woensdag t/m zaterdag, 12:00-18:00 uur.

Afbeelding door Özgür Atlagan

 
 
IMG

Publieksprogramma SUMUS

Rondleidingen door de tentoonstelling met curator Eszter Szakács
18, 25 augustus en 22 september om [removed] uur

Works and Words + Afterthoughts, 1979–2023

September | Online discussie

Het meeste archiefmateriaal uit de jaren 1960-1980 dat in de tentoonstelling Dóra Maurer-SUMUS-We Are Together te zien is, komt uit het archief van de Appel. Dóra Maurer en Tibor Gáyor hebben op verschillende manieren bijgedragen aan de tentoonstellingscatalogi en de tentoongestelde publicaties: soms als deelnemende kunstenaars, soms ook als achtergrondorganisator of mede-initiatiefnemer. Deze belangrijke publicaties bevinden zich in het archief van de Appel dankzij de verzameling en het onderzoek van de Appel voorafgaand aan de Works and Words “internationale kunstmanifestatie” van 1979, waaraan Dóra Maurer een van de deelnemende kunstenaars was.

De tiendaagse Works and Words manifestatie presenteerde kunstenaars, kunsthistorici en critici uit Nederland, voormalig Oost-Duitsland, Hongarije, Polen en voormalig Joegoslavië (de uitgenodigde kunstenaars uit voormalig Tsjecho-Slowakije konden niet komen). Een belangrijke doelstelling was het stimuleren van contact tussen de kunstenaars. In 2018 werd met het project Footnotes #3 Works and Words bij de Appel de manifestatie van 1979 opnieuw belicht, waarbij ook de oorspronkelijke catalogus werd herdrukt.

Het evenement draait om Works and Words, om de paradoxen, moeilijkheden en de betekenis die dit project vandaag de dag heeft, vooral in Oost-Europa. De online discussie wil ook een eerste aanzet zijn tot het herwaarderen van de geopolitieke dynamiek van de “Oost-West” Koude Oorlog en de gevolgen daarvan voor de huidige tijd.

Tot de deelnemers behoren onderzoeker, curator Zsuzsa László en andere medewerkers. De exacte datum in september wordt binnenkort bekendgemaakt.

Afbeelding van het storytelling evenement voor kinderen, tijdens het IMAGINART practitheorizing evenement, opening van de Dóra Maurer-SUMUS-We Are Together tentoonstelling.

 
 
Hessenland MADEYOULOOK Kassel Foto Frank Sperling

The Land in the Landscape

16 september, 2023 17:00 – 18:30

De Appel is verheugd Molemo, Nare en Yazan te ontvangen voor een gesprek dat begon tijdens de verschillende majelises en werkgroepen van documenta fifteen over verbeelding en het verbeelden van landschappen.

Wat zijn de manieren van visuele taalvorming die de veelvoud aan relaties met het land weergeven, binnen contexten van bezetting, deterritorialisering, ecologische ineenstorting en koloniale erfenissen en geschenken? imag(in)ing the land is een discussie over strategieën om het landschap in beeld te brengen en om een betere toekomst voor te stellen, met name door middel van film, foto, tekst en geluid. Ga met ons mee naar een gesprek tussen MADEYOULOOK en kunstenaar Yazan Khalili over deze en andere vragen over het landschap.

MADEYOULOOK is een kunstenaarssamenwerking tussen Molemo Moiloa en Nare Mokgotho. Hun werk heeft als uitgangspunt alledaagse zwarte praktijken die ofwel historisch
historisch over het hoofd zijn gezien of als onbelangrijk zijn beschouwd. Door onze kijk op deze gewone hoe we naar deze gewone, geleefde ervaringen kijken, worden we ‘gedwongen opnieuw te kijken’ en maatschappelijke relaties. MADEYOULOOK heeft zich gebogen over onderwerpen als herdenkingsmodellen voor geschiedenissen en orale tradities, zwarte liefde en stedelijke openbare ruimte, hiërarchieën van kennis creatie en verspreiding, en de socialiteit van land.

Yazan Khalili werkt in en vanuit Palestina en woont momenteel in Amsterdam, Nederland. Hij is architect, beeldend kunstenaar en cultureel producent en werkt via verschillende media aan het ontrafelen van historisch geconstrueerde landschappen. Zijn werk onderzoekt het effect van geografische afstand op onze interpretatie van het landschap en het vermogen om onze politieke en sentimentele bindingen te versterken of juist tegen te houden. Hij is medeoprichter van Radio Alhara en lid van het collectief Question of Funding.

Image: Installation view from “Mafolofolo” (2022) by MADEYOULOOK

 
 
Triolets

Finissage

23 september, 2023 16:00 – 18:00

Discussie met Megan Hoetger en Christa-Maria Lerm Hayes

Aan de hand van de organiserende activiteiten van de SUMUS-groep onder leiding van kunstenaars Dóra Maurer en Tibor Gáyor, bespreekt deze practitheorising sessie de informele en alternatieve infrastructuren die kunstenaars bouwden voor de circulatie en distributie van kunstwerken en films tussen de jaren 1960 en 1980 in, en tussen, de verschillende delen van Europa.

Deelnemers: performance- en mediahistoricus, curator Megan Hoetger; kunsthistoricus, curator, professor Christa-Maria Lerm Hayes; en curator, onderzoeker Eszter Szakács.

Beeld afkomstig uit Triolets, 1981; Film, B/W, sound, 35 mm transferred to digital video, 11 mins; Director: Dóra Maurer; Director of Photography: Béla Ferenczy; Sound Engineer: Gábor Antal; Executive Producer: Gyula Grósz; Label: BBS. Courtesy: Dóra Maurer/Vintage Galéria Budapest

 
 
Screenshot at

Book Sale bij de Appel

Augustus en september

Eind augustus start onze end of summer book sale. Meer wordt binnenkort aangekondigd. Je kunt via deze link alvast onze huidige collectie bekijken.
 
 

Verzorgd door MailingLijst