Gedurende het publieksprogramma van After the Last Sky is het onderzoeks-collectief Sarmad uitgenodigd om te reageren op de film We No Longer Prefer Mountains, leidt wetenschapper Layal Ftouni een leesgroep van Edward Saids boek After the Last Sky en gaat kunstenaar Inas Halabi (1988, Palestina) in gesprek met het publiek over de verschillende facetten van haar werk.
Zaterdag 22 april [removed] – [removed] uur Filmvertoningen en inleiding door leden van het Sarmad collectief Toegangsprijs 5 euro, je kunt hier een kaartje aanschaffen
Als onderdeel van de huidige solotentoonstelling van Inas Halabi bij de Appel, After the Last Sky, presenteert Sarmad Platform een programma van drie filmvertoningen gevolgd door een discussie. Het programma is een reactie op Inas Halabi’s werk en maakt gebruik van Sarmad’s lopende onderzoek naar beeld, macht en verzet.
De drie films die worden vertoond zijn Dream of Silk (2003), Ziyarat (زیارت, The Pilgrimage) (2020) en Drowned in Neretva River (2020). Ze zijn gemaakt op twee verschillende geografische locaties, namelijk Iran en Bosnië, en onderzoeken het traumatische geweld van onderdrukking dat is ingebed in lichamen, ruimtes en landschappen. De films gebruiken verschillende technieken, van documentaire tot archiefstudies, mapping en storytelling, en maken verschillende vormen van geweld voelbaar. Meer informatie over de films is te vinden op de website van de [removed];
De collectieve discussie met het publiek zal gaan over hoe het landschap kan worden gezien als een uitdrukking van gewelddadige systemen van controle en de rol van beeld- en filmmaken in het verbeelden van dat geweld. Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn. Je kunt via deze link een ticket aanschaffen. Let op: dit evenement is in het Engels.
Over Sarmad
Sarmad is een onafhankelijk, non-profit interdisciplinair platform voor onderzoek, publicatie, collectief denken en onderwijs op het gebied van kunst, architectuur en design. Gevestigd in Rotterdam, Nederland, is Sarmad in ontwikkeling sinds de oprichting in 2012. Het begon als een tijdschrift voor experimentele fotografie en ontwikkelde zich tot een platform dat werkt in verschillende disciplines, van fotografie, beeldende kunst en architectuur tot het geschreven woord, performancekunst en film.
Donderdag 27 april 17:00 – 20:00 Tour After the Last Sky met Inas Halabi Geef je graag op via: Tijdens deze Artists’ Tour zal Inas Halabi ingaan op de gehele tentoonstelling en de tentoongestelde werken. Iedereen is welkom, graag aanmelden voor deze rondleiding via:
Vrijdag 12 mei [removed] – [removed] uur Artist Talk Inas Halabi in gesprek met artistiek directeur Lara Khaldi
Lara en Inas gaan in gesprek over de drie werken in de tentoonstelling After the Last Sky. Deze tentoonstelling, waarin het zichtbare en onzichtbare trage geweld in het landschap centraal staat, is een rijke bodem voor het cultiveren van vragen over hoe geweld in het beeld te verbeelden en waar te nemen, en of we beelden kunnen vertrouwen.
Er worden drie werken getoond: We No Longer Prefer Mountains (2023) speelt zich af in het Druzische stadje Dalyet el Carmel, in het noorden van Palestina. Gehuld in mystiek toont de film een plaats die gevormd wordt door coöptatie, dwang en controle. We Have Always Known the Wind’s Direction (2019-2020) verkent de fysieke en metaforische effecten van straling. Hopscotch (the Centre of the Sun’s Radiance) (2021) neemt luisteraars mee op een sonische reis naar de geschiedenis van arbeid en de winning van grondstoffen in de Democratische Republiek Congo en België. Iedereen is welkom om bij de Artist Talk aanwezig te zijn, het is niet nodig om je vooraf op te geven. Let op: het gesprek tussen Lara en Inas is in het Engels.
Voorafgaand aan het gesprek tussen Lara Khaldi en Inas Halabi kun je uiteraard de tentoonstelling bezoeken. Om alle werken te zien en te beluisteren, is het verstandig ongeveer twee uur te rekenen.
Donderdag 25 mei [removed] uur Leesgroep onder leiding van Layal Ftouni Beperkte plaatsen, reserveer graag via:
De titel van de tentoonstelling is een verwijzing naar Edward Said’s boek After the Last Sky uit 1986 dat ontleend is aan de regel “Where should we go after the last sky? Where should the birds fly after the last sky?” van Mahmoud Darwish uit zijn gedicht The earth is closing on us, 1984. Layal Ftouni zal de discussie leiden rond een geselecteerd hoofdstuk uit het boek After the Last Sky. Dit evenement is in het Engels. Iedereen is welkom om aanwezig te zijn, reserveer je plekje graag via:
Layal Ftouni is Assistant Professor of Gender Studies and Critical Theory bij het Graduate Gender Programme van de Universiteit Utrecht. Haar onderwijs is transdisciplinair en doorkruist de gebieden van gender- en seksualiteitsstudies, culturele studies, politieke theorie, visuele studies en kritische rassenstudies.
Overig nieuws Inmiddels zijn twee nieuwe Catalyst Mentors gestart bij het Curatorial Programme 2023: Yaniya Lee (Mentor voor schrijven & reflectie) en Kris Dittel (CP Alum Mentor). Ze worden hier nader geï[removed];
Mentor voor schrijven & reflectie: Yaniya Lee.
De schrijfpraktijk, het onderzoek en de samenwerkingen van Yaniya Lee richten zich op de ethiek van de esthetiek. Ze was lid van de redactie van Canadian Art magazine van 2017-2021 en is nu redacteur bij Archive Books. Ze doceerde kunstkritiek aan de Universiteit van Toronto van 2018-2021 en is momenteel tutor in het Critical Inquiry Lab aan de Eindhoven Design Academy en de Roaming Academy aan het Nederlands Kunstinstituut. Lee werkt vaak samen met medewerkers aan symposia, programma’s en workshops. Ze heeft over kunst geschreven voor musea en galeries in Canada en voor Vogue, Flash, FADER, Art in America en Vulture.
Bij De Appel kijkt Lee ernaar uit om het schrijven te gebruiken als een middel om na te denken over wat esthetiek doet, en de manieren waarop we rekening moeten houden met de vele contexten die de productie en presentatie van creatieve praktijken beïnvloeden.
Mentor CP Alum: Kris Dittel.
Kris Dittel is onafhankelijk curator, redacteur en schrijver, gevestigd in Rotterdam. Vanuit haar achtergrond in economie en sociale wetenschappen besteedt ze in haar curatoriële praktijk aandacht aan de sociale, politieke en economische context van haar werk. Haar langlopende onderzoeksprojecten krijgen vorm in tentoonstellingen, publicaties, performances, lezingen of andere publieke evenementen. Haar meest recente tentoonstelling en publicatieproject is Unruly Kinships in Temporary Gallery CCA in Keulen, gecureerd samen met Aneta Rostkowska. Kris was met Clementine Edwards co-uitgever van The Material Kinship Reader (Onomatopee, 2022), en met Golnar Abbasi (MIARD, Piet Zwart Institute, 2023) van het eerste nummer van Spatial Folders over extractie en extractivisme.
Als alumni van het Curatorial Programme hoopt Kris haar ervaring te gebruiken en de deelnemers te begeleiden bij dit veeleisende, maar ook verrijkende en vreugdevolle proces dat het CP voor haar betekende, met aandacht voor processen van collectief leren en samenwerken.
|