De tentoonstelling “Als je me echt zou kennen…” is één van de vele facetten van het Tiener Curatoren-programma in 2023. Ayman, Beyda, Donovan, Hajar, Oumaima, Menna, Safae en Yahya hebben een tentoonstelling gemaakt vanuit de wens om ruimte te creëren voor verhalen, jeugdherinneringen en vragen die nog niet voldoende gehoord worden in [removed];“Als je me echt zou kennen…” geeft gehoor aan de vooroordelen die zij, de Tiener Curatoren in Amsterdam, dagelijks [removed];
Dit zijn momenten waarop ze zich anders voelen, niet-Nederlands, ondanks dat ze in Nederland geboren zijn. Hoe komt het, dat er niet aan hen gevraagd wordt om hun verhaal te vertellen, maar dat het verhaal vaak op basis van aannames wordt ingevuld? Zij willen deze situatie doorbreken en het gesprek aangaan. Met deze tentoonstelling nodigen zij de bezoekers dan ook uit om hun ervaringen te delen, om zo tot een nieuw begrip te komen rondom onderlinge [removed];
“Als je me echt zou kennen…” is het resultaat van een samenwerking als groep, waardoor tegelijkertijd individuele overeenkomsten en verschillen naar voren konden komen. Deze individualiteit en tegelijkertijd collectiviteit willen ze delen door ons aan te moedigen echt naar elkaars verhalen te luisteren. “Als je me echt zou kennen…” is een verzameling aan herinneringen over het leven van tieners in Amsterdam.
Gedurende het hele proces hebben David Smeulders, curator educatie van de Appel, en Fouad Lakbir, verhalenverteller en mede-initiatiefnemer van MAQAM, met de jonge curatoren samengewerkt en hen geholpen om richting te geven aan hun interesses in relatie tot het maken van tentoonstellingen. De Tiener Curatoren hebben drie kunstenaars geselecteerd om mee samen te werken. Tijdens de tentoonstelling zal hun werk in de Appel te zien zijn. De geselecteerde kunstenaars zijn Suat Öğüt, Ain en Ghita Skali. Meer informatie over de Tiener Curatoren en de deelnemende kunstenaars is te vinden via de website van de Appel.
Op 3 maart om 17:00 opent de tentoonstelling van de Tiener Curatoren. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn, vooraf opgeven is niet nodig.
Beautiful Soup
3 t/m 25 maart
Openingssymposium: 3 maart van 14:00 tot 16:00
De Appel is trots Beautiful Soup te hosten. Dit is een presentatie van zeven curatoriële praktijken. Het is gebaseerd op het thema van inclusie-tactieken voor curatoren, en adresseert vijf sleutelbegrippen: empowerment, ondersteuning, coöperaties, openheid en eerlijkheid.
De deelnemende curatoren zijn: Jeanette Bisschops, CHANG Eunha, Sofía Dourron, Manique Hendricks, MOK Honggyun, Ong Jo-Lene, en YUN Minhwa. Het project wordt ondersteund vanuit het Nederlands-Koreaanse International Arts Joint Fund, ter viering van 60 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Meer informatie over de deelnemende kunstenaars en schrijvers is te vinden via de website van de Appel en via [removed].
Op 3 maart om 14:00 opent de tentoonstelling met een symposium. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn, vooraf opgeven is niet nodig. Het tijdsschema wordt spoedig gepubliceerd op de website van de [removed];
Beautiful Soup. Ontwerp door y!
Overig nieuws
Volgende week dinsdag 28 februari geeft politicoloog en journalist Mounir Samuel de lezing Hier moeten we het echt over hebben, aan de hand van zijn zojuist verschenen boek Je mag ook niets meer zeggen. Een nieuwe taal voor een nieuwe [removed];Hoe kunnen we, in een snel veranderende wereld, ervoor zorgen dat onze taal mee verandert? Hoe maken we de taal inclusiever, zodat meer groepen zich gehoord en gezien voelen?
Naar aanleiding van deze en nog meer vragen zal het gesprek worden verbonden aan de tentoonstelling Saamhorigheid van [removed]. Het Nederlandse culturele archief dat centraal staat in dit videowerk, opgebouwd uit machtsstructuren, stereotyperingen en relaties van ongelijkheid, drukt zich op allerlei manieren uit in ons dagelijkse taalgebruik – en wellicht dat daar ook het aanknopingspunt gevonden kan worden voor zowel verzet als een nieuw begin.
Curator Orlando Maaike Gouwenberg gaat met hem in gesprek om de vragen rond onze taal te koppelen aan de tentoonstelling. Uitgebreidere informatie over deze lezing en het werk van Mounir Samuel is hier te vinden. Je bent van harte welkom om de lezing bij te wonen. Een ticket kost vijf euro en kan hier worden aangeschaft. Let op: deze lezing en het gesprek zijn in het Nederlands. Wil je vooraf het werk van [removed] bekijken? Zorg dan dat je ongeveer 30 minuten eerder aanwezig bent.
Mounir Samuel. Beeld: Nienke van Denderen.