Perspectieven op Pope.L: Jaleesa Clows & Kymani Ceder, Raul Balai & Ehsan Fardjadniya, Mounir Samuel & Orlando Maaike Gouwenberg

Logo high res 

Publiek programma
Perspectieven op [removed]#8217;s Saamhorigheid

23 februari om 17:00
Jaleesa Clows & Kymani Ceder – In gesprek

24 februari om 17:00
Raul Balai & Ehsan Fardjadniya – In gesprek

28 februari om 20:00
Mounir Samuel & Orlando Maaike Gouwenberg 
Lezing en (na)gesprek over een nieuwe taal voor een nieuwe tijd

Round Edit Standbild           Round 3 Edit [removed]
Still from Saamhorigheid, Round 3
 Image Credit: Peter Krijgsman

In het licht van de huidige tentoonstelling bij de Appel, Saamhorigheid van kunstenaar [removed], hebben de teamleden een groep kunstenaars en cultuurbeoefenaars uitgenodigd om zich vanuit hun eigen praktijk en expertise met het videowerk bezig te houden. Elk perspectief zal een andere vorm aannemen; waar sommigen direct naar het werk zullen verwijzen, zullen anderen enkele thema’s uitlichten die in verband staan met het werk. Dit is de laatste week waarin het werk van [removed] te zien is.
 
In de video-installatie Saamhorigheid thematiseert [removed] verschillende uitingen van onderdrukking en uitsluiting die volharden in de Nederlandse samenleving; van nationalisme, xenofobie en racisme tot kolonialisme, imperialisme en seksisme. Het kader van de video-installatie is een tv-spelshow met quiz-elementen, waarin individuele deelnemers met verschillende culturele achtergronden, leeftijden en beroepen tegen elkaar strijden om de felbegeerde hoofdprijs. Meer informatie over de tentoonstelling is hier te vinden.

23 februari van 17:00-18:00
Jaleesa Clows & Kymani Ceder – In gesprek
Cultuurverkenner en radiomaker Jaleesa Clows, buurtbewoner en goede vriend van de Appel, zal in gesprek gaan met oud-buurtbewoner en videomaker Kymani Ceder. Beide zullen je meenemen in hun perspectief over het videowerk Saamhorigheid van [removed] Ze stellen kritische vragen over het kunstwerk en de kunstinstelling in relatie tot de leefbuurt van de Appel en de maatschappij als geheel. Wat zijn de verhalen die de kunstenaar wil delen, die we nog niet kennen? Welke verhaal wil het kunstwerk zelf vertellen? Welke rol kan dit videowerk spelen in onze samenleving en in ons persoonlijke leven? Wat nemen we mee?

Dit gesprek is het beginpunt van een rijke discussie waarmee we het werk van [removed] in verbinding brengen met de leefbuurt van de Appel en de potentiële impact ervan voor het stadsdeel Amsterdam Nieuw-West en ver daarbuiten.

Je bent van harte welkom om dit gesprek bij te wonen. Het evenement is gratis, maar geef je graag op door kaartjes te bestellen via deze link. Let op: dit evenement duurt ongeveer een uur. Als je voor aanvang graag het werk van [removed] wilt bekijken, dan is het verstandig een half uur eerder aanwezig te zijn. Het gesprek is in het Nederlands.

24 februari van 17:00-18:00
Raul Balai & Ehsan Fardjadniya – In gesprek 
Kunstenaar en curator Raul Balai is een van de initiatiefnemers van de Zwarte Piet is Racisme-campagne en Stichting Nederland Wordt Beter. Hij is tevens (mede)verantwoordelijk voor het ontwerp en de artistieke samenstelling van tentoonstellingen bij The Black Archives. In een gesprek gaat hij samen met beeldend en performancekunstenaar Ehsan Fardjandiya in op persoonlijke ervaringen van vervreemding door de maatschappij in het algemeen en hoe dit de kennis en het bewustzijn van het zelf beïnvloedt. Beide kunstenaars houden zich in hun kunstpraktijk bezig met begrippen als (trans)nationaliteit, migratie en identiteit, wat zij terugzien in het werk Saamhorigheid van [removed]

Je bent van harte welkom om dit gesprek bij te wonen. Het evenement is gratis, maar geef je graag even op door kaartjes te bestellen via deze link. Let op: dit evenement duurt ongeveer een uur. Als je voor aanvang graag het werk van [removed] wilt bekijken, dan is het verstandig om een half uur eerder aanwezig te zijn. Het gesprek is in het Engels.

28 februari van 20:00-21:30
Mounir Samuel & Orlando Maake Gouwenberg 
Lezing en (na)gesprek: Hier moeten we het echt over hebben

Woorden zijn een raam op onze waarheid, en geven ons de gelegenheid om te praten over dingen die moeilijk zijn, of om gewoonweg te erkennen dat ze bestaan. Via de taal trekken we grenzen op, worden groepen verdeeld, en kunnen we ons wel of niet vertegenwoordigd voelen. Kortom: taal kan ons maken en breken, woorden hebben kracht. Hoe kunnen we, in een snel veranderende wereld, ervoor zorgen dat onze taal mee verandert? Hoe maken we de taal inclusiever, zodat meer groepen zich gehoord en gezien voelen?

Naar aanleiding van deze en nog meer vragen zal het gesprek worden verbonden aan de tentoonstelling Saamhorigheid. Het Nederlandse culturele archief dat centraal staat in dit videowerk, opgebouwd uit machtsstructuren, stereotyperingen en relaties van ongelijkheid, drukt zich op allerlei manieren uit in ons dagelijkse taalgebruik – en wellicht dat daar ook het aanknopingspunt gevonden kan worden voor zowel verzet als een nieuw begin.

Politicoloog, journalist, publicist en cultureel ondernemer Mounir Samuel geeft aan de hand van zijn zojuist verschenen boek Je mag ook niets meer zeggen een lezing over een nieuwe taal voor een nieuwe [removed];Zijn boek zal ook te koop zijn en kan ter plekke worden gesigneerd. Curator Orlando Maaike Gouwenberg gaat met hem in gesprek om de vragen rond onze taal te koppelen aan de tentoonstelling Saamhorigheid. Uitgebreidere informatie over deze lezing en het werk van Mounir Samuel is hier te [removed];

Je bent van harte deze lezing en het nagesprek bij te wonen. Een ticket kost 5 euro en kan direct via deze link worden aangeschaft. Als je voor aanvang graag het werk van [removed] wilt bekijken, zorg dan dat je ongeveer een half uur eerder aanwezig bent. Zowel de lezing als het (na)gesprek zijn in het Nederlands.

 

de Appel
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam

+31 (0)206255651
[removed]

STEUN de Appel

Facebook  Instagram  Twitter

Change personal data or unsubscribe

De Appel wordt structureel ondersteund door
Footerlogos
Essentiële steun aan het Curatorial Programme wordt verleend door Stichting Hartwig en Ammodo

De Appel ondersteunt de kunstsector via De Zaak Nu en MOKER

Verzorgd door MailingLijst