Binnenkort bij de Appel: Keynote 2023, boeklancering & meer

Logo high res 

Comingupnews

                                                          

Lumbung in Practice: Keynote gesprek met Reza Afisina & Iswanto Hartono (ruangrupa) en Tirdad Zolghadr, georganiseerd in samenwerking met de Rijksakademie van beeldende kunsten
15 februari van 17:00 tot 19:00 uur
Opgeven via

Het Keynote gesprek gaat over het werken met de praktijk van lumbung in curatorieel en artistiek werk. De lumbung is een praktijk waar ruangrupa al twintig jaar mee werkt. De praktijk is afkomstig uit Indonesië, en is ook een architecturaal model, gebaseerd op de collectieve distributie en het management van de rijst oogst. De lumbung staat ook voor de kosmologie en de relaties die worden geproduceerd door deze collectieve praktijk van het delen van (voedsel)bronnen. Tijdens documenta fifteen werd het een referentie voor de verschillende modellen van het delen van (hulp)bronnen die werden geproduceerd door de deelnemende collectieven en ecosystemen.

Het gesprek zal zich richten op ruangrupa’s praktijk van lumbung in Jakarta, tijdens documenta fifteen en daarna. We stellen vragen zoals: hoe kunnen we de lumbung uitbreiden als een model voor collectief curatorschap en de praktijk van kunst? Verandert de aard van curatorschap, op het moment dat het zich afspeelt op het niveau van een infrastructuur, waarbij het zowel instituut als tentoonstelling transformeert in een kunstwerk? Hoe kan een artistieke praktijk ook een curatoriele praktijk zijn, en andersom? Hoe kan dit leiden tot de ontwikkeling van alternatieve modellen van kunstproductie en -distributie? Tirdad Zolghadr gaat in gesprek met ruangrupa aan de hand van zijn ervaring van documenta fifteen, diens echo’s in Berlijn, en zijn eigen curatorieele werk; waarbij de discussie rond curatorieel auteurschap tijdens documenta fifteen opnieuw wordt bevraagd.

De Keynote wordt georganiseerd samen met de Rijksakademie van beeldende kunsten, waar ruangrupa is opgezet door Ade Darmawan in 2000, en waar Tirdad Zolghadr inmiddels al jarenlang adviseur is.

Let op: Iedereen is welkom om de Keynote bij te wonen, maar plekken zijn beperkt. Geef je alsjeblieft op via r

Drawing iswanto website

Lumbung in Practice. Harvest by Iswanto Hartono, 2021.

Shaping Solidarity in the Arts: Booklaunch, Conversation & Soup
Zaterdag 18 februari 2023 van 16:00 tot 20:00 uur
Opgeven via Solidariteit is uitgegroeid tot een van de meest gehoorde strijdkreten in de kunsten, waarmee kunstenaars en activisten zich aan elkaar verbinden in een strijd tegen sociaal en economisch onrecht, gewelddadigheid, klimaatrampen en andere maatschappelijke problemen. Waarom is solidariteit zo’n aantrekkelijk alternatief? Welke vorm van solidariteit laten zich gelden in de kunstpraktijk? Wie is solidair met wie, en waarom? Tijdens Shaping Solidarity in the Arts onderzoeken we de historische en theoretische dimensies van solidariteit in de kunst en verbinden deze aan perspectieven van kunstenaars in de praktijk. Gezamenlijk zullen we meer begrip en kennis opdoen over wat solidariteit in de kunst is, of zou kunnen zijn.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Valiz en Platform BK, en zal plaatsvinden bij de Appel. Sprekers en begeleiders zijn onder anderen: Eszter Szakács, Lara Khaldi, het collectief Mirror Soup Kitchen samen met kunstenaars-collectief Kukhnia, Rosa te Velde, Radia Alhara, Art Goss en anderen.

Let op: Iedereen is welkom voor Shaping Solidarity in the Arts, maar plekken zijn echter beperkt. Reserveer alsjeblieft een plekje via Art and Solidarity Reader is hier verkrijgbaar.

Art and Solidarity Reader Spread dpi

Spread uit de ‘Art & Solidarity Reader: Radical Actions, Politics and Friendships’ (edited door Katya García-Antón).


Solotentoonstelling: Inas Halabi
Vanaf 31 maart 2023

Gecentreerd rond het zichtbare en onzichtbare langzame geweld in het landschap, vormt deze tentoonstelling een vruchtbare grond om de vraag te stellen hoe geweld te representeren en te waarnemen in visueel beeld. Ook roept het de vraag op of we beeld wel kunnen vertrouwen. De werken gaan over verschillende regio’s die zijn vastgelopen in koloniaal geweld, waarbij wordt onthuld hoe het (geluids)landschap om ons heen uitdrukking geeft aan de dominante politieke macht, en aan de strijd en weerstand geleverd door gemeenschappen die eraan onderworpen zijn. De kunstenaar presenteert zowel bestaand werk als nieuwe kunstwerken. De nieuwe werken zijn deel van The Consortium Commissions, een initiatief van Mophradat. Meer informatie over de tentoonstelling is spoedig beschikbaar op de website van de Appel.

02

 WE HAVE ALWAYS KNOWN THE WIND’S DIRECTION (2019–2020) High-definition video, kleur, geluid, 11:57 min Met dank aan de [removed]; 

Tentoonstelling

Tiener Curatoren: “Als je me echt zou kennen…”
De Tiener Curatoren hebben het afgelopen halfjaar hard gewerkt aan de opzet van een nieuwe tentoonstelling, met de titel: “Als je me echt zou kennen…” Met deze tentoonstelling willen zij meer tijd en ruimte creeëren voor verhalen uit hun jeugd, opgroeiend met een bi-culturele achtergrond in Amsterdam. Samen met de door hen geselecteerde kunstenaars en kunstwerken willen ze vooroordelen doorbreken, en wederzijds begrip bijbrengen. Ayman, Beyda, Donovan, Hajar, Menna, Oumaima, Safae en Yahya zien ernaar uit binnenkort hun selectie kunstenaars bekend te maken, net als de openingsdatum en de inhoud van het publieke programma.

Het lichaam als leraar: Kunst- en educatieprogramma in de Kentalisschool
Deel II: met kunstenaar Nina Glockner
In maart 2023 starten we met een nieuw hoofdstuk in het doorlopende educatieprogramma Het lichaam als leraar, in samenwerking met Kentalis Signis, een school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Samen met de leerkrachten en de kunstenaars gaan de leerlingen tijdens het programma op zoek naar nieuwe wegen om te communiceren, en te spelen, met elkaar in plaats van naast elkaar. In dit tweede deel van het kunst- en educatieprogramma worden de leerlingen begeleid door kunstenaar Nina Glockner. Haar performance praktijk richt zich op (machts)relaties tussen mensen, objecten, en acties in een gegeven ruimte. Haar werk draait om de creatie van een dialoog tussen de bouwstenen die de sociale speelruimte vormgeven.

HetlichaamalsleraarDSC

Deel I van het Educatieprogramma ‘Het lichaam als leraar’, met Kleintje Kunst en kunstenaars Cathalijne Smulders, Alexandra Loembé, Raoni Saleh en Teresa Costa (september 2022).

Overig nieuws
De tentoonstelling Saamhorigheid van [removed] is nu te zien, en wordt verlengd tot 26 februari. Klik hier voor meer informatie.

Twee Open Calls: De Appel Curatorial Programme 2023 Mentoren

De Appel Arts Centre is op zoek naar twee Curatorial Programme 2023 Mentoren, ondersteund door Ammodo, voor het aankomende Curatorial Programme traject (januari t/m november 2023). De deadline om te solliciteren is 6 februari. Meer informatie over beide posities is hier te [removed];
 
Enquête culturele activiteiten in Nieuw-West
Ben je een inwoner van dit stadsdeel? En zou je graag op de hoogte willen worden gehouden van het culturele aanbod in Nieuw-West? Neem dan de tijd om de enquête in te vullen die werd opgezet door het stadsdeel. Samen met culturele intellingen, waaronder de Appel, zijn ze bezig met de ontwikkeling van een nieuw platform om het culturele aanbod in Nieuw-West overzichtelijk te kunnen presenteren. De enquête is in het Nederlands, en kan hier worden [removed];

 

de Appel
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam

+31 (0)206255651
[removed]

STEUN de Appel

Facebook  Instagram  Twitter

Change personal data or unsubscribe

De Appel wordt structureel ondersteund door
Footerlogos
Essentiële steun aan het Curatorial Programme wordt verleend door Stichting Hartwig en Ammodo

De Appel ondersteunt de kunstsector via De Zaak Nu en MOKER

Verzorgd door MailingLijst