De Tiener Curators: Museum van de Toekomst

Logo high res 
 

De Tiener Curators

Op weg naar een nieuwe tentoonstelling:
Museum van de Toekomst 

gepland medio februari 2023 

 Yahya Ayman Safae Oumaima en Hajar onderdeel van de Tiener Curators in Bureau Postjesweg Vijf van de acht Tiener Curatoren bij Bureau Postjesweg. Van links naar rechts: Yahya, Ayman, Safae, Oumaima en Hajar.

Hoe kunnen we jeugdherinneringen en persoonlijke verhalen opnemen in een museumcollectie of een tentoonstelling? Welke verhalen delen we en welke ontbreken? Hoe komen we samen? Wat hebben we nodig om ons thuis te voelen? Hoe zou zo’n ruimte eruitzien en welke vormen en materialen gebruiken we om dit gevoel te laten zien?


Dit zijn de thema’s waar de Tiener Curators van de Appel het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest, onder anderen in voorbereiding op hun nieuwe tentoonstelling bij Bureau Postjesweg en de OBA Postjesweg, die gepland staat voor februari en maart 2023. De centrale vraag: hoe ziet een Museum van de Toekomst eruit? Kan dit museum een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt, een plek waar elk verhaal waarde heeft? In deze nieuwsbrief nemen we je mee in hun proces. We informeren je over wat ze al hebben gerealiseerd, en waar ze op dit moment naartoe [removed]; 
Sinds de start van dit jaar werkt de Appel intensief samen met Ayman, Beyda, Donovan, Hajar, Menna, Oumaima, Safae en Yahya. De Appel’s Tiener Curators hebben al meerdere tentoonstellingen en publieksprogramma’s ontwikkeld. Ze bedachten het publieksprogramma voor de tentoonstelling Stories of Belonging bij de Appel, samen met verhalenverteller Fouad Lakbir en kunstenaar en dj Narges Mohammadi. Daarna ontwikkelden ze in juni een expositie en publieksprogramma voor Theater Fascati in de Lodewijk van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West.


“Samen organiseren wij activiteiten voor deze buurt, die in het teken staan van je thuis voelen. We doen dit door middel van onze eigen ervaringen en door het kijken om ons heen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende mensen, culturen en heel veel verschillende thuis gevoelens. Wij willen deze gevoelens prikkelen tijdens onze activiteiten, ook verzorgen wij eten, drinken en muziek dat je een gevoel van thuis [removed];

Beyda en Ayman over hun publieksprogramma (juni 2022) in de Lodewijk van Deysselbuurt.


Tiener Curators en Volwassen Curators van de Appel aan het werk kopie

Sessie met de deelnemers van het Curatorial Programme (september 2022).

Het najaar staat in het teken van onderzoek en nieuwe inspiratie op doen voor hun volgende tentoonstelling. Dit begon met een ontmoeting met de deelnemers van het Curatorial Programme 2022 van de Appel: Chala Westerman, Monika Georgieva, Melissa Appleton en Ka-Tjun Hau. De Tiener Curators bezochten de tentoonstelling super feelings en deelden kennis en ervaringen met de volwassen curatoren. Beide groepen vertelden elkaar wat het voor hen betekent om curator te zijn.

In de volgende fase gingen de Tiener Curators de ruimtes verkennen waar hun nieuwe tentoonstelling zal gaan plaatsvinden: Bureau Postjesweg en de OBA Postjesweg. Op deze plek ontmoetten de jongeren ook de kunstenaar Richard Kofi en maakten kennis met zijn kunstpraktijk. In de OBA Postjesweg ging de groep op onderzoek naar kinderverhalen die zij graag als kind hadden willen horen. Tijdens de Kinderboekenweek organiseerden de jongeren voorleessessies met hun selectie van kinderboeken.

Workshop Disco Arabesquo kopie

De Tiener Curators leren muziek te mixen onder leiding van Moataz Rageb (oktober 2022).


Samen met socioloog en muzikant Moataz Rageb aka Disco Arabesquo doken de jongeren in zijn persoonlijke collectie muziek uit de Arabische wereld van de jaren ’70, ’80 en ’90. De jongeren maakte zelf een playlist met hun persoonlijke favoriete nummers en leerden deze aan elkaar te mixen. Met de kunstenaar Ain bouwden de Tiener Curators verder op de keramische beelden die ze maakten en verhalen die ze verzamelden voor hun tentoonstelling Stories of Belonging. De groep verdiepte hun verhalen en onderzocht wat zij belangrijk vinden om te vertellen en hoe ze dat willen doen. Enkele ideeën die naar boven kwamen waren bijvoorbeeld het maken van een eigen boek met kinderherinneringen, of het creëren van een poppentheater waar je volledig nieuwe persoonlijkheden uit het niets kunt bedenken.

Artist workshop by Ain kopie

Workshop met kunstenaar Ain (oktober 2022).


Ter inspiratie bezochten de jonge curatoren ook de collectiepresentatie Tomorrow is a Different Day in het Stedelijke Museum Amsterdam. Hier maakte de jongeren hun eigen mini-collectie op basis van hun leefwereld en interesses. In Amsterdam Zuidoost bezochten de jongeren Oscam, CBK Zuidoost en Imagine IC. In Oscam was de tentoonstelling Truth through correspondence te zien van de kunstenaars Faria van Creij-Callender en QUANZA, waarbij de kunstenaars verschillende manieren van belonging onderzoeken. In CBK Zuidoost waren de jongeren onder indruk van de tentoonstelling Unblocked Tomorrow waarbij de groep werd uitgedaagd om na te denken over de toekomst en zich onder te dompelen in een alternatieve realiteit met verhalen van stemmen uit de marge, die we nog niet eerder hoorden.

Visit to Stedelijk Museum Amsterdam Safae presenting the work of Otobong Nkanga shaping Memory kopie

In het Stedelijk Museum. Safae presenteert het werk Shaping Memory van Otobong Nkanga (2012).

Vandaag wordt het echt spannend, want dan gaan de Tiener Curators samen met de deelnemers van het Curatorial Programme, verhalenverteller Fouad Lakbir en de Appel’s Curator Educatie David Smeulders aan de slag om hun tentoonstellingsconcept te schrijven voor hun Museum van de Toekomst, waarbij ze alle bovenstaande ervaringen verwerken. Deze vormen de basis voor een nieuwe tentoonstelling, kunstruimte of, wie weet, misschien zelfs een nieuw museum. We houden jullie op de hoogte.

We zijn dankbaar dat we de ruimtes van Bureau Postjesweg en OBA Postjesweg ter beschikking krijgen van februari tot maart 2023 om ons Museum van de Toekomst te laten zien.

De Tiener Curators is een programma van de Appel, en onderdeel van het educatieprogramma Stories of Beloging; een collectief van jongeren uit Amsterdam Nieuw-West die samen onderzoeken wat nodig is om je ergens thuis te voelen. Dit programma is ondersteund door de Appel curator Educatie David Smeulders en verhalenverteller Fouad Lakbir.

 

de Appel
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam

+31 (0)206255651
[removed]

STEUN de Appel

Facebook  Instagram  Twitter

Change personal data or unsubscribe

De Appel wordt structureel ondersteund door
Footerlogos
Essentiële steun aan het Curatorial Programme wordt verleend door Stichting Hartwig en Ammodo

De Appel ondersteunt de kunstsector via De Zaak Nu en MOKER

Verzorgd door MailingLijst