Uitnodiging: super feelings Episode 3: Thuy-Han Nguyen-Chi – into the earth below, the blue blur of bones

Logo high res 

Uitnodiging

14 oktober t/m 23 oktober, dagelijks van 12:00-18:00
Opening: 13 oktober 2022 om 19:00 (deuren open om 18:30)
Concert door Franziska Aigner (Frankie)

Gelijktijdig aan de opening van episode 3 van super feelings is ook het totaalwerk Domestic Optimism van de Ierse kunstenaar en activist Emma Wolf-Haugh voor het eerst te zien in de Livingroom.

 Into The Violet Belly film still Film still van Into The Violet Belly, 2022. Ter beschikking gesteld door de kunstenaar. 

Why was I capable of opening my eyes and seeing

while being underwater as if I was overwater?

Een vraag die de hoofdrolspeler in Into The Violet Belly (2022) zichzelf stelt.

De herfst is aangebroken en episode 3 van super feelings spoelt aan in de Aula van de Appel. Op donderdag 13 oktober ben je van harte uitgenodigd voor de opening van into the earth below, the blue blur of bones van kunstenaar Thuy-Han Nguyen-Chi.

Nguyen-Chi presenteert een nieuwe installatie voor haar film Into The Violet Belly (2022), onlangs gepresenteerd op de 12e editie van de Berlijn Biënnale. De film vertelt het verhaal van een vrouw die aan het einde van de Amerikaanse oorlog in Vietnam, naar Thailand en uiteindelijk naar Duitsland reist. Het gesprek tussen de co-regisseurs Nguyen-Chi en haar moeder Thuyen Hoa vormt een rode draad in deze film, waarin hun familiegeschiedenis, mythologieën en herinneringen worden blootgelegd en uitgediept. De camera draait; zee wordt lucht; een mythologisch wezen wordt geboren langs een rotsachtige kustlijn; een vrouw springt in de Zuid-Chinese Zee; een rottend karkas drijft in de zee; alles wordt blauw.

De nieuwe installatie van Thuy-Nguyen Chi is speciaal vormgegeven voor de Aula en staat in relatie tot de architectuur van de ruimte en de recente geschiedenis van het (school)gebouw als tijdelijke opvangcentrum voor vluchtelingen. Scherven van spiegels dringen door het scherm en zijn aangespoeld op de zandvlakte. Ze reflecteren en breken met de architectuur en omgeving van de Appel. Tegelijkertijd vervormen en bevragen ze de betrouwbaarheid van het beeld dat geprojecteerd wordt.

Op 13 oktober nodigt Thuy-Han Nguyen-Chi zanger en cellist Franziska Aigner (Frankie) uit om in de Aula een concert te geven waarin zij de soundtrack van Into The Violet Belly zal uitvoeren – een nummer gebaseerd op het gedicht Learning Late Letters van de Vietnamese schrijver, vertaler en curator Quyen Nguyen-Hoang. Daarnaast zal Frankie een aantal nummers van haar debuutalbum Styx zal spelen. Na de performance zal episode 3 tien achtereenvolgende dagen lang te zien zijn in de Appel, van vrijdag 15 oktober t/m zondag 23 oktober 2022, van 12:00 tot 18:00 uur.

Terwijl de dagen langzaam donkerder worden verwelkomen wij je graag in de Aula van de Appel voor episode 3: into the earth below, the blue blur of bones.

Vriendelijke groet,
Ka-Tjun, Chala, Melissa en Monika,
deelnemers van het Curatorial Programme 2022 de Appel.

Praktische informatie

De opening is vrij toegankelijk, vooraf opgeven is niet nodig. Het concert duurt ongeveer 30 [removed];

Kijk in de tussentijd hier het beeld van episode 1: sinking could be terug, met een performance van Jota Mombaça en Tessa Mars. En kijk hier beeld van episode 2: what will you be then Oneiroi? – glamour terug, met een performance van Mira Mann, begeleid door Sol-i So, genaamd let me tell you en detail (songs of the underwater palace).

—–

Emma Wolf-Haugh

Domestic Optimism
Vanaf 13 oktober te zien in de Livingroom


Video replacement PRINT kopie

Beeld: Louis Haugh, 2021
Emma Wolf-Haugh’s Domestic Optimism gaat over architectuur uit de 20e eeuw. Meer specifiek onderzoekt Wolf-Haugh het historische verhaal over het modernisme en de voortdurende invloed ervan – in relatie tot de veranderende normen binnen de sociale, culturele en economische evoluties van de postkoloniale westerse samenleving. Dit project staat hier als een totaalwerk; een verzameling van werken dat zich als geheel op het leven en werk van de in Ierland geboren autodidactische modernistische architect Eileen Gray (1878-1976) wiens werk pas sinds kort meer zichtbaarheid en bekendheid geniet, maar wiens queer-zijn – in haar persoonlijke leven en in haar werk – nauwelijks werd herkend of begrepen.

Emma Wolf Haugh is geïnteresseerd in de vraag wat het betekent als dergelijke aspecten worden weggelaten uit een nalatenschap. Door nauwgezet onderzoek, een spel tussen feit en fictie, en een flinke dosis ironie wordt hier een alternatief geboden. Sculpturen, grootschalige vinylprints, activistische zines, textielschermen en de aangenaam bandeloze film Domestic Optimism, Act One: Modernism – A Lesbian Love Story’ komen allemaal samen om een alternatief te bieden voor het patriarchale verhaal over het modernisme dat sinds haar begintijd is verteld. Daarmee onthult Wolf-Haugh complexe maar ook fascinerende inzichten over identiteitspolitiek, universaliteit, fascisme, individualisme en collectiviteit in de modernistische periode, en haar erfgenamen van nu.

Wolf-Haugh stelt een dekoloniale, queer- en working class lezing voor van architectuur, meubilair en modernistische esthetiek, en in het bijzonder met het werk van Gray als uitgangspunt. Door het gebruik van methoden die steeds opnieuw de normativiteit bevragen van de mannelijke modernistische canon en de experimentele vormen die worden geassocieerd met modernisme, legt Wolf-Haugh de nadruk op het belang van solidariteit, vriendschap, en de transformatieve mogelijkheden van collectief werk bij de ontwikkeling van nieuwe vormen van sociale en ruimtelijke cohesie. Koloniale esthetiek, juridische processen vanwege obsceniteit, masculiene hysterie, seksulogie, de productie en verdoezeling van de lesbienne in de moderniteit, en het ineenvallen van naoorlogse sociale woonprojecten: het komt allemaal voorbij in Domestic Optimism.

Praktische informatie
Domestic Optimism opent gelijktijdig met super feelings episode 3, namelijk op 13 oktober na de performance om 19:00 (deuren open 18:30). Vooraf opgeven is niet nodig, iedereen is welkom.

—–

Kinderboekenweek: voorleessessie OBA Postjesweg 
Stel je voor: Je bent op een plek waar je echt jezelf kan zijn. Je hoeft niet na te denken over hoe je je gedraagt, wat je draagt of over wat wel of niet kan. Je voelt je thuis. Kun je ons meenemen naar een moment dat jij je echt thuis voelde?

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek organiseren de Appel en de OBA Postjesweg een voorlees sessie voor kinderen op zaterdag 8 oktober. Ayman, Beyda, Donovan, Hajar, Menna, Oumaima, Safae en Yahya, de Tiener Curators van de Appel en van het programma Stories of Belonging, lezen een aantal verhalen voor die zij graag als kind hadden willen horen. De verhalen onderzoeken waar wij ons samen thuis kunnen voelen. Hoe voelen we ons huis? Voelt ons huis als een thuis? Welke rol spelen herinneringen, muziek, het lichaam, kleding, planten, huiselijke elementen, familie en vrienden om ons ergens thuis te voelen?

We beginnen om 10:30 in de Openbare Bibliotheek aan de Postjesweg 340. Na de voorleessessie van de jongeren leest schrijver Abdelkader Benali voor uit Egalus van Marijke Tolman. Iedereen is van harte welkom om te komen [removed];

 

de Appel
Schipluidenlaan 12
1062 HE Amsterdam

+31 (0)206255651
[removed]

STEUN de Appel

Facebook  Instagram  Twitter

Change personal data or unsubscribe

De Appel wordt structureel ondersteund door
Footerlogos
Essentiële steun aan het Curatorial Programme wordt verleend door Stichting Hartwig en Ammodo

De Appel ondersteunt de kunstsector via De Zaak Nu en MOKER

Verzorgd door MailingLijst