Emma Wolf-Haugh’s
Domestic Optimism gaat over architectuur uit de 20e eeuw. Meer specifiek onderzoekt Wolf-Haugh het historische verhaal over het modernisme en de voortdurende invloed ervan – in relatie tot de veranderende normen binnen de sociale, culturele en economische evoluties van de postkoloniale westerse samenleving. Dit project staat hier als een totaalwerk; een verzameling van werken dat zich als geheel op het leven en werk van de in Ierland geboren autodidactische modernistische architect Eileen Gray (1878-1976) wiens werk pas sinds kort meer zichtbaarheid en bekendheid geniet, maar wiens queer-zijn – in haar persoonlijke leven en in haar werk – nauwelijks werd herkend of begrepen.
Emma Wolf Haugh is geïnteresseerd in de vraag wat het betekent als dergelijke aspecten worden weggelaten uit een nalatenschap. Door nauwgezet onderzoek, een spel tussen feit en fictie, en een flinke dosis ironie wordt hier een alternatief geboden. Sculpturen, grootschalige vinylprints, activistische zines, textielschermen en de aangenaam bandeloze film Domestic Optimism, Act One: Modernism – A Lesbian Love Story’ komen allemaal samen om een alternatief te bieden voor het patriarchale verhaal over het modernisme dat sinds haar begintijd is verteld. Daarmee onthult Wolf-Haugh complexe maar ook fascinerende inzichten over identiteitspolitiek, universaliteit, fascisme, individualisme en collectiviteit in de modernistische periode, en haar erfgenamen van nu.
Wolf-Haugh stelt een dekoloniale, queer- en working class lezing voor van architectuur, meubilair en modernistische esthetiek, en in het bijzonder met het werk van Gray als uitgangspunt. Door het gebruik van methoden die steeds opnieuw de normativiteit bevragen van de mannelijke modernistische canon en de experimentele vormen die worden geassocieerd met modernisme, legt Wolf-Haugh de nadruk op het belang van solidariteit, vriendschap, en de transformatieve mogelijkheden van collectief werk bij de ontwikkeling van nieuwe vormen van sociale en ruimtelijke cohesie. Koloniale esthetiek, juridische processen vanwege obsceniteit, masculiene hysterie, seksulogie, de productie en verdoezeling van de lesbienne in de moderniteit, en het ineenvallen van naoorlogse sociale woonprojecten: het komt allemaal voorbij in Domestic Optimism.
Praktische informatie
Domestic Optimism opent gelijktijdig met super feelings episode 3, namelijk op 13 oktober na de performance om 19:00 (deuren open 18:30). Vooraf opgeven is niet nodig, iedereen is welkom.
—–
Kinderboekenweek: voorleessessie OBA Postjesweg
Stel je voor: Je bent op een plek waar je echt jezelf kan zijn. Je hoeft niet na te denken over hoe je je gedraagt, wat je draagt of over wat wel of niet kan. Je voelt je thuis. Kun je ons meenemen naar een moment dat jij je echt thuis voelde?
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek organiseren de Appel en de OBA Postjesweg een voorlees sessie voor kinderen op zaterdag 8 oktober. Ayman, Beyda, Donovan, Hajar, Menna, Oumaima, Safae en Yahya, de Tiener Curators van de Appel en van het programma Stories of Belonging, lezen een aantal verhalen voor die zij graag als kind hadden willen horen. De verhalen onderzoeken waar wij ons samen thuis kunnen voelen. Hoe voelen we ons huis? Voelt ons huis als een thuis? Welke rol spelen herinneringen, muziek, het lichaam, kleding, planten, huiselijke elementen, familie en vrienden om ons ergens thuis te voelen?
We beginnen om 10:30 in de Openbare Bibliotheek aan de Postjesweg 340. Na de voorleessessie van de jongeren leest schrijver Abdelkader Benali voor uit Egalus van Marijke Tolman. Iedereen is van harte welkom om te komen [removed];