tegenboschvanvreden opening van het galerieseizoen
Plan B. 2022 acrylic on canvas 183 x 170 cm
All the best Anouk van Zwieten
opening galerieseizoen: vrijdag 2 september [removed] – [removed] uur zaterdag 3 september [removed] uur
Graag nodigen we u uit voor de opening van de tentoonstelling All the best met recent werk van Anouk van Zwieten. Het is haar eerste solo-presentatie in de galerie. In samenwerking met Amsterdam Art en Gallery Viewer wordt de kick off van het nieuwe galerieseizoen gevierd met openingen op vrijdagavond 2 september van 17 – 21 uur. Wij verheugen ons op uw [removed];
Als ze op haar elektrische step aankomt bij haar atelier op een industrieterrein in Utrecht, vergeet ze soms de oplaad-stekker in te pluggen. Dat betekent minimaal een uur langer doorwerken aan het eind van de dag. Voor Anouk van Zwieten is dat geen straf, want schilderen is het liefste wat ze doet en niks is zo fijn als in de studio in een energieke flow tezitten.
Voor haar eerste solo-presentatie in de galerie heeft Van Zwieten onder de titel All the best een reeks werken gemaakt die qua thema en sfeer met elkaar samenhangen. De titel van de tentoonstelling is ook de titel van een van de schilderijen: op een manshoog doek staat bovenin een groot wit rechthoekig vlak. Dat vlak oogt als een scherm en lijkt een deel van het beeld te blokkeren. Eronder schemert een tekening van donkere rondlopende en, lager op het doek, horizontale banen die af en toe met elkaar vervloeien en op hun beurt juist een doorkijk bieden naar een groen en een paars vlak. In de linkerbovenhoek van het schilderij piept nog net een klein toefje lichtblauw [removed]; Onder in het beeld hangen grote, witte, traag omlaag vallende druppelvormen.
De aanleiding voor All the best lag in de persoonlijke sfeer, en haar gemoedsgesteldheid liet, zoals dat eigenlijk altijd gebeurt in haar werk, van het persoonlijke proces losgezongen sporen na in de verf. Tijdens het werken bereikt ze een punt dat het werk een onverwachte wending neemt en vanuit daar ontstaan dan juist de nieuwe ideeën.Van Zwieten begon aan All the best met een idee over kleurcombinaties. Eerst maakte ze een onderschildering in lichtblauwe textielverf. Daar kwam rood bij, en uiteindelijk kreeg ze al schilderend het paars en groen dat in de diepte van het doek verscholen ligt. Die twee kleuren gingen een rol spelen in de hele reeks, en ogen hier, in al hun zwaarte, bijna symbolisch.
Dat gebruik maken van min of meer toevallige elementen die ze al schilderend tegenkomt, is typerend voor de praktijk van Anouk van Zwieten. Haar werk is vaak een mengeling van realistische elementen die ze in haar omgeving ziet, en die zich al schilderend voegen naar een [removed]; De uitkomst is ook voor Van Zwieten zelf vaak een verrassing. Het werk Happy Tears is een vervolg op All the best. Alle werken in de tentoonstelling zijn in samenhang ontstaan, maar zonder vooropgezet plan. Voor Happy Tears maakte ze alleen een snelle schets op doek en werkte die uit tot een beeld van drie monumentale druppelvormen op een gekleurde ondergrond, een bruine druppel in het midden en een rode en een groene omgekeerde druppel links en rechts daarvan. De druppels zijn in korte nerveuze streken op het doek gezet. Die beweeglijke touch wordt door de krachtige vormen en kleuren van de druppels als het ware in bedwang gehouden. Het beeld op dit werk vormt een prachtig contrast met Phases, een doek met in de bovenste helft rijen schetsmatig geschilderde grijze ellipsen boven elkaar. De ellipsen liggen deels in een veld van zomers geel wat de suggestie van een landschap oproept. Een raster van grillige rode lijnen leidt de blik, alsof het tussen het beeld en de beschouwer staat, en daardoor ontstaat een interessant gevoel van binnen en buiten. Waar Happy Tears korte, drukke toetsen heeft is dit werk in weidse, bijna schrale, transparante verfstreken geschilderd. Van Zwieten houdt ervan om dit soort contrasten in sfeer naast elkaar te zien.
De vloer in het atelier van Van Zwieten ligt bezaaid met kleurige verfspatten. Schilderen is voor haar een ‘prettig’ gevecht: “Schilderen is eigenlijk het creëren van problemen die je vervolgens weer moet oplossen”, zoals ze het zelf formuleert. Haar werk gaat over schilderkunst en ze is doordrongen van de geschiedenis van het medium en de eindeloze mogelijkheden die het biedt. Ze houdt van schilders die zichzelf bevrijden, die geen rem hebben en die werk maken waarin alles kan en mag. Niks staat vast, het schilderij bepaalt en Anouk van Zwieten geeft met haar associatieve en experimentele werkwijze ruim baan aan die vrijheid.
Anouk van Zwieten (1991, Amsterdam, NL) woont en werkt in Utrecht (NL). In 2017 studeerde ze af aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Ze werd genomineerd voor verschillende prijzen en stipendia zoals de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, in 2017, the Buning Brongers Prijs en het [removed] Hein Stipendium in 2020. Haar werk was te zien in tentoonstellingen in [removed] W139, Amsterdam (2022, NL); Omstand, space for contemporary art, Arnhem (2022, NL); Prospects and Concepts, Van Nelle fabriek, Rotterdam, (2021, NL); PADA studio’s, Barreiro (2021, PT); Centraal Museum, Utrecht (2020, NL); Unfair Temporary Museum, Zuiveringshal, Amsterdam (2020, NL); Whitehouse Gallery, Lovenjoel (2019, BE); de Pastoe Fabriek, Utrecht (2017, NL); Kunstruimte De Nederlandsche Bank, Amsterdam (2017, NL); Paleis op de Dam, Amsterdam (2017, NL); WATCHAMACALLIT, Utrecht (2017, NL), en in diverse groepstentoonstellingen bij tegenboschvanvreden. Het werk van Anouk van Zwieten maakt deel uit van particuliere collecties en bedrijfscollecties.